Veletrh Invex končí, už nebude ani odborná konference

Klíčovým benefitem veletrhů je osobní setkání s návštěvníkem

Klíčovým benefitem veletrhů je osobní setkání s návštěvníkem

Veletrh informačních a komunikačních technologií Invex, na který v minulosti chodily desetitisíce návštěvníků, zcela vypadl z kalendáře brněnských veletržních akcí. V posledních letech se konal jako odborné Invex Forum. Podle mluvčího Veletrhů Brno Davida Pokorného už organizátoři s Invexem jako samostatnou akcí nepočítají ani v budoucnu.

Zájem o Invex v posledních letech klesal. Loni se akce konala společně s Mezinárodním strojírenským veletrhem, o Invex Forum byl ale zájem mezi firmami minimální. „Veletrh Invex jako samostatnou akci již nebudeme pořádat. Vystavovatelé z oboru informačních technologií se účastní veletrhů, které jsou tematicky blízké jejich produktům. Velké množství firem z IT se účastní například Mezinárodního strojírenského veletrhu, veletrhu Techagro, Stavebních veletrhů a podobně,“ řekl Pokorný.

Invex zažíval boom ve druhé polovině 90. let, kdy na něj přicházelo každý rok kolem 130 tísíc lidí. Poté ale návštěvnost i počet vystavovatelů klesaly. Poslední roky Invexu byly spojeny s veletrhem spotřební techniky Digitex a fotografické techniky Interkamera. Oba podzimní veletrhy organizátoři zrušili loni. Nyní je následuje také Invex Forum.

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského je zrušení Invexu logickým krokem. „Boom informačních technologií z devadesátých let, který udělal z Invexu jednu z nejvýznamnějších událostí v Evropě, v poslední době upadal, což se projevovalo i v poklesu zájmu o tento veletrh,“ uvedl Moravanský.

Podle něj je veletržní business silně závislý na vývoji ekonomiky a nyní má také problémy. „Proto nemá smysl pořádat akce, o které není takový zájem, i když mají za sebou relativně výraznou tradici. Myslím, že pokles zájmu také souvisí s rozvojem internetu, díky kterému mají zájemci o sektor mnohem snazší přístup k informacím a novinkám,“ dodal Moravanský.