Velká pardubická přilákala dalšího miliardáře, hlavním sponzorem bude Sehnalova Slavia

Velká pardubická

Velká pardubická Zdroj: ČTK

Velká pardubická
Velká pardubická
3
Fotogalerie

Novým hlavním partnerem Velké pardubické se stala Slavia pojišťovna. V dohodě platné na nejbližší tři roky se pojišťovna zavázala ke každoroční podpoře slavného dostihu v řádu milionů korun. Oznámili to zástupci pardubického Dostihového spolku, pojišťovny a SPGroup, pod kterou pojišťovna spadá. Již letošní ročník, který se uskuteční v říjnu, se bude konat pod názvem 129. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou.

Titulárního partnera měl dostih do loňského roku, čtvrt století ho sponzorovala Česká pojišťovna, potom spolupráci ukončila. Náměstek pardubického primátora Petr Kvaš (ODS) ocenil, že se rychle podařilo najít nového hlavního partnera a dostih nemusí spoléhat na podporu města a kraje. Pokračují podle něj jednání o tom, aby se letošní ročník uskutečnil pod záštitou ministerstva zemědělství.

Partnerství je uzavřeno na letošní rok a další dva ročníky, podle představ pojišťovny by ale mělo pokračovat déle. „Slavia pojišťovna předpokládá spolupráci ve střednědobém horizontu a věříme, že budeme na Pardubickém závodišti přítomni delší dobu,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Karel Waisser. Odmítl potvrdit informaci, že pojišťovna přispěje částkou 1,2 milionu korun, dodal pouze, že kromě financí zahrnuje dohoda i další formy plnění, například marketing.

Dostih se jezdí od roku 1874, nekonal se jen za světových válek a v roce 1968 v důsledku srpnových událostí. Letos se uskuteční 129. ročník. V novodobé historii Dostihový spolek vyplácí žokejům a stájím 17 milionů korun za sezonu, z toho Velká pardubická stojí na odměnách kolem pěti milionů.

Velká pardubická 2020 - velký přehled >>>

Odchod České pojišťovny, kterou do roku 2013 ovládal nejbohatší Čech Petr Kellner, znamenal pro spolek značný výpadek, který se ještě navýšil ukončením sponzoringu od Agrofertu. Ten byl do konce loňského roku titulárním partnerem závodiště, jež neslo název Agrofert Park. Pardubice mají v úmyslu dát spolku 250 tisíc korun bez DPH a areál nazvat Pardubické závodiště.

Ztrátu pro Velkou pardubickou pomohla nahradit i vláda, v červnu rozhodla o dotaci pět milionů korun. Má ji dostat město Pardubice formou záštity od ministerstva zemědělství. Peníze půjdou například na náklady spojené s pořádáním Velké pardubické, což lze uplatnit při údržbě zeleně a dostihové dráhy.

Pojišťovna Slavia ze skupiny SPGroup podnikatele Pavla Sehnala patří na tuzemském trhu mezi menší. Na pojistném v prvním pololetí vybrala půl miliardy korun, což znamenalo podíl 0,7 procenta. Slavia pojišťovna je nejstarší ryze českou pojišťovnou na trhu, založena byla v roce 1868. Sehnal dnes řekl, že partnerství je projevem snahy pojišťovny víc se angažovat ve veřejném životě poté, co se přiblížila miliardovému obratu.