Verdikt čtenářů: Ostudou je Nové Město

Sedmička přináší žebříček ostud, které si vybraly stovky čtenářů v anketě na www.sedmicka.cz.

Ostuda č.1: Sídliště v Karviné-Novém Městě

Problém: V této části města, především v okolí gymnázia, náměstí Budovatelů a Hornické nemocnice, bydlí ve zchátralých domech velká část Romů. Starousedlíci si tady neustále stěžují na nepořádek a hluk. Bojí se i o svou bezpečnost. Studentům gymnázia dokonce učitelé radí, aby ze školy chodili pro jistotu ve skupinách. Sídliště se nachází jen několik metrů od házenkářské haly, kam každý rok míří desítky sportovních týmů. Podle Karviňáků město ale vůbec nereprezentuje. Naopak. Nové Město vítězí se čtyřiatřiceti procenty hlasů čtenářů Sedmičky.

Řešení: Podle zastupitelů je řešením obnova oblasti. „Problém se sídlištěm řešíme. Ve spolupráci s RPG máme evropský projekt na zlepšení vzhledu celé oblasti. Zahrnovat bude mimo jiné bude zkulturnění prostředí a programy pro nepřizpůsobivé tak, aby to obnovené zase nezničili, je to práce na dlouhá léta. Také obě policie dělají, co se dá,“ řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

„V Novém Městě hlídkuje pravidelně státní i městská policie a už loni vznikl projekt, kdy s policistou pracuje terénní pracovník, který místo i obyvatele zná, což se nám dobře osvědčuje a budeme v této spolupráci pokračovat,“ dodala k řešení policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Ostuda č. 2: Romské domky na ulici Rudé armády

Problém: Cestu z Karviné do Petrovic v úseku na ulici Rudé armády lemuje několik rodinných domů. Vily už dávno ztratily hezkou tvář. Dnes jsou z nich domy s dírami v omítce, okolní „zahrádky“ udržované také nejsou. Lidi obtěžují při cestování mezi Karvinou a přilehlými Petrovicemi hlavně pobíhající děti na silnici. Nikdo je nehlídá, a tak snadno může dojít i k úrazu. I v tomto místě je rušení veřejného pořádku a nočního klidu častým problémem, ke kterému vyjíždí policie Karviné. Romské domky záskali v anketě sedmičky patnáct procent.

Řešení: „Domy obtěžují méně lidí, protože neleží v centru města ale na úplném okraji,“ popisuje situaci Viačková. Na ulici Rudé armády se opravy domů nechystají. Snad jen, že by do bydlení vložily peníze samotní obyvatelé. Pořádek se tu snaží dodržet opět městská i státní policie.

Ostuda č. 3: Janečkův mlýn

Problém: Kam si kdysi jezdili lidé z širokého okolí pro kvalitní mouku, už dnes nezamíří nikdo. Historická budova, která by místo ostudy mohla být chloubou Karviné se čím dál více rozpadá. Stojí na hranici částí Fryštátu a Darkova. Součástí mlýna jsou i přilehlé obytné budovy, dílny, bývalé vodní elektrárny, bývalé hospodářské budovy a několik novodobých přístaveb. V anketě získal čtrnáct procent hlasů čtenářů.

Řešení: Žádné řešení v dohlednu není. Janečkův mlýn je v soukromých rukou, takže v tomto případě zastupitelé zakročit nemohou.

Ostuda č. 4: Hlavní nádraží

Problém: Bezdomovci polehávají na lavičkách určených cestujícím denně v nejkrkolomnějších polohách. Zvenku pěkná budova ztratí příznivce hned, co se uvnitř nadechnou. Bezdomovci jsou tu vidět i cítit.

Řešení: „Město má zbraň na opilé či spíše alkohol popíjející bezdomovce na veřejných místech včetně nádraží - vykazuje je jinam, pokutovat většinou nemá smysl. Městská policie má úspěchy a rozhodně je dnes bezdomovců na nádraží méně než bývalo, ale pořád to problém je, problém, který ještě nikdy nikdo nevyřešil na sto procent,“ vysvětluje mluvčí Swiderová.

Ostuda č. 5: Lesopark Dubina

Problém: Parků v Karviné není příliš. V lesoparku Dubina ruší rodiče s dětmi i ostatní lidi odpudivá sídla bezdomovců. Plachta jako stan a před ním ohniště. I to mohou vidět lidi při svých procházkách.

Řešení: Řešením je stálé čištění. Lesopark Dubina město poctivě čistí a stará se o lavičky a chodníky. Děláme, co lze, i nad rámec toho, co v tomhle případě musíme. Víme, že les neznečišťují jen bezdomovci, ale i lidé, kteří tam chodí na procházky třeba se psy. Ať lidé zkusí alespoň jednou za rok přijít pomoci lesopark čistit na tradiční akci pro veřejnost,“ zve zájemce Šárka Swiderová.

Ostuda č. 6: Domy na Mlýnské

Problém: Součástí historického centra nejsou jen krásné stavby, zámek a jiné, ale i domy na spadnutí.

Řešení: Opět jsou budovy v soukromých rukou. S jejich vzhledem mohou něco udělat jen samotní majitelé. Na jejich hezčí tvář si místní i turisté budou muset počkat.

Ostuda č. 7: Bývalý Okresní státní podnik

Problém: Kdysi sídlo mnoha firem, dnes skládka pneumatik a hromady suti. V minulých měsících tu hasiče zaměstnalo několik požárů.

Řešení: Majitel by měl ruiny odklidit. „Radní opakovaně upozorňovali majitele na nutnost je odstranit. Potřebují to i noví majitelé ke stavebnímu povolení pro plánovaný supermarket. Lidé, kteří mají mít úklid na starost jsou nezvěstní a nový vlastník podle nás jasně převzal i tyto závazky. Je to jen na něm,“ popisuje situaci Swiderová.