Věřil v postup Bílých Tygrů do finále

Manažer Ctibor Jech dlouho skousával vyřazení Bílých Tygrů od Slavie.

Generální manažer hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Ctibor Jech toho ve své kariéře zažil hodně. Ale to, co musel přečkat v sedmém zápase letošní čtvrtfinálové série play-off extraligy, podle jeho slov překonalo všechna předchozí zklamání.
Liberečtí hokejisté ztratili skvěle rozehranou bitvu se Slavií Praha. Ještě pět minut před koncem vedli o dva góly, v prodloužení soupeře doslova mleli, ale nakonec stačil ojedinělý útok Pražanů a liberecké sny o postupu se po výsledku 3:4 v utkání i 3:4 na zápasy rozplynuly.

Po rozhodujícím utkání bylo na všech patrné obrovské zklamání. Už přebolelo?
Přiznám se, že ne. Tak, jak mě to zasáhlo letos, to jsem ještě nezažil. Po každé sérii, i v minulých letech, jsme se vždy sešli v užším kruhu s trenéry a s prezidentem klubu Syrovátkem a probrali jsme řadu věcí. Letos jsme ale byli všichni tak přešlí, že jsme si neměli co říct. Zavinili jsme si to ale sami. Chyby udělali hráči, trenéři i vedení klubu. Na nic se nemůžeme vymlouvat. Letos jsem vzhledem ke kvalitě kádru opravdu věřil, že konečně vybojujeme postup do finále.

Co vyčítáte jednotlivým složkám týmu?

Hráčům třeba to, že nevstoupili dobře do play-off, pořád Slavii jen dorovnávali. Pak to tým dotáhl, ale v závěru sedmého zápasu dovolil soupeři vyrovnat. Ačkoli už při dvougólovém vedení nešlo ani tak o to vstřelit branku, ale eliminovat útočné aktivity protivníka. Trenérům nelze vyčítat, že by dávali hráčům nějaké nesmyslné pokyny, ale je jejich zodpovědností, že hokejisté nehráli v koncovce to, co měli nařízené. My ve vedení jsme zřejmě málo důrazně upozornili na nedostatky v základní části. V ní jsme také ztratili pár zápasů po dvougólovém vedení. Neuspěli jsme často doma a doháněli to venku. Ujišťovali jsme se s trenéry, že o tom víme a že v play-off se to nestane. Stalo. V play-off jsou domácí prohry smrtící a ztráta dvougólového náskoku už zcela nemyslitelná. Nekoncentrovanost se vymstila.

Jak se projeví vyřazení ve čtvrtfinále v ekonomice klubu?

Měli jsme nasmlouvané přísuny peněz za postupy v play-off od sponzorů, a šlo o milionové částky. O další sumu jsme přišli na vstupném. Mít čtyřikrát vyprodanou halu, kam přijde pokaždé sedm a půl tisíce diváků, to jsou velké peníze. Dopad to bude mít i při jednáních s partnery o nové sezoně. I bez ohledu na ně už bylo přitom jasné, že vzhledem ke špatné ekonomické situaci sportu, musíme zase o něco snížit rozpočet. A největší úspora se může udělat na hráčských smlouvách.
Drahé kontrakty už nebudete prodlužovat, a naopak preferovat levnější hráče?
Trend omlazování tady je. Mladí hráči z farmy v Benátkách jsou hladoví po úspěchu a někteří na sebe už upozornili teď v závěru sezony, včetně play-off.

Jaké změny tedy může liberecký fanoušek pro novou sezonu očekávat?

Několika hráčům končí smlouvy. Obránce Hunkes pokukuje po zahraničí a u nás už asi hrát nebude. Na devadesát procent se rozloučíme s útočníky Hořavou, Ondřejem a Podkonickým. Chceme usilovat o jednoho zkušeného obránce a v případě odchodu Pince také o brankáře, který by opět vytvořil rovnocennou dvojici s Vošvrdou. Na dobré cestě je ale jednání s kapitánem Petrem Nedvědem, který odehrál skvělou sezonu a bude zřejmě pokračovat i ve čtyřiceti letech. Mělo by to význam pro tým i pro veřejnost, je to velká postava extraligy