Vetřelci všude, kam se stačíš podívat

Vetřelec

Vetřelec Zdroj: Profimedia.cz

Neuvěřitelných 35 let letos uplynulo od premiéry hororu Vetřelec, kterým se Ridley Scott definitivně zapsal do filmové historie a zároveň si vydobyl kultovní status, ze kterého čerpá stále. Při této příležitosti se na český trh dostala nová kolekce všech dosavadních vetřelcových snímků se spoustou bonusů navíc. Kdo si v minulosti nepořídil Alien Anthology, má další šanci a dostane i něco navíc.

Majitel kolekce nedostane čtyři snímky, ale rovnou desítku filmů. Všechny čtyři díly ságy Vetřelec jsou totiž na discích hned ve dvou verzích, což je důležité především u druhého a třetího dílu. Režisér dvojky James Cameron totiž natočil daleko více, než bylo studio ochotno pustit do distribuce.

Kritikové současné edici vytýkají, že je v podstatě pouhým přebalením již zmíněné Alien Anthology a že hlubší smysl by jí vtisklo například uvedení snímků ve standardu 4K. Je tomu tak, ale ono přebalení bylo provedeno s až fetišistickým smyslem pro detail a láskou k fenoménu, který Ridley Scott před mnoha lety rozpoutal a režisér Jean-Pierre Jeunet v roce 1997 filmem Vetřelec: Vzkříšení doposud uzavřel.

V krásné krabičce upomínající vstup do vesmírné lodi vedle samotných disků s filmy najdete spoustu vedlejších materiálů, které u sběratelů vyvolají příjemné mrazení. Asi nejcennější je reprint komiksu z roku 1979, který převypravuje děj Scottova snímku. Dále symbolická vesmírná loď nabízí plakáty ke všem čtyřem snímkům a také sběratelské karty s grafikami proslulého výtvarníka H. R. Gigera, který celému dílu vtiskl neopakovatelnou vizuální podobu.

Pokud se do této malinké vesmírné lodi ponoříte, najdete vetřelce. Jen na rozdíl od podobného setkání, které prožila Ripleyová, bude to vaše o poznání příjemnější.

Vetřelec
Edice k 35. narozeninám
Režie: Ridley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet
Hrají: Sigourney Weaverová
Hodnocení kolekce: 80 %