VIDEO: Smartphony jsou zloději chvil

„Technika překonala všechny vzdálenosti, ale nenabídla žádnou blízkost.“ To jsou slova myslitele Martina Heideggera, která vyřkl dlouhá desetiletí před zrozením prvního smartphonu, dokonce dávno předtím, než svět ovládla „komunikace“ a sdílení všeho. Podívejte se na dvouminutové zrežírované video, které smutně a věrohodně ilustruje, co s námi naše telefony udělaly.

Stačí pozorovat život kolem sebe a člověk snadno získá dojem, že na tvrzení indiánů podezřívajících fotoaparáty z krádeží duší, něco bude; důležité, zajímavé a třeba jen jímavé okamžiky našich životů je od jisté doby třeba zvěčnit, uchovat v obrazové podobě a pokud možno – co nejrychleji se o ně podělit s těmi, kteří u toho nemohli být (nebo dokonce s těmi, kteří u toho byli s námi a kteří výměnou za náš snímek okamžiku nám pošlou svůj, pořízený jen z jiného úhlu).

Chvíle, které bychom si tedy mohli užít, se tak mění v aranže co možná nejlepších fotografických póz. Jako bychom pošetile budovali jakousi sbírku šťastných a krásných okamžiků, kterých digitální paměť pojme nespočet. A pak se začneme probírat celým tím množstvím šťastných momentek a přepadne nás bolehlav a smutek, protože nám připomínají, že právě to, co bylo silné a stálo za to, zůstalo vně nich.