Viktoria chce útočit na poháry

Liga začíná, plzeňští fotbalisté startují v sobotu na půdě Slovácka. Nabitý kádr by měl být v popředí tabulky

Nejvyšší fotbalová soutěž vstupuje do nové sezony a Viktoria Plzeň může mít opět vysoké ambice. Rozhodně může zamířit výš než v loňském ročníku Gambrinus ligy, kdy skončila osmá. Je několik důvodů, proč by Viktoria mohla získat jednu z pozic zajišťujících evropské poháry. Tady jsou. Plzeň udržela loňský kádr a ještě posílila. Má tři kvalitní gólmany.

Ve středu pole ji vede znovu zkušený špílmachr Pavel Horváth. A získala posily, které ještě zvedly konkurenci v týmu, takže má na každý post dva kvalitní fotbalisty. Útočník Střihavka navíc dával v přípravě góly, právě na něj trenér Pavel Vrba spoléhá, že by mohl zlepšit mizernou produktivitu. „Ještě před pěti lety byl tým složený hlavně z odchovanců. Teď je Viktoria ohromně atraktivní, do Plzně se každý těší,“ tvrdí David Limberský.

Mužstvo ukázalo sílu v zápasech s izraelskou Haifou a především s věhlasným AS Řím. Ale ne všechno je tak růžové. Stadion ve Štruncových sadech není právě tou arénou, která by domácím borcům dávala křídla. Mužstvo občas sráží zbytečně inkasovaný gól a když se k tomu připočte několik zahozených šancí, bodové ztráty mohou rychle naskakovat. Příkladem může být ztracený zápas s druholigovým Bielefeldem. Ambiciózní tým má hrát podle trenéra Vrby znovu ofenzivní fotbal, k tomu aby byl v tabulce nahoře, potřebuje lepší vstupy do sezony než loni. I proto je generální manažer Adolf Šádek zatím opatrný.

„Naše cíle vyhodnotíme až po podzimu, chceme ale určitě atraktivní hrou přilákat více diváků,“ přeje si Šádek. Plzeň po premiéře se Slováckem přivítá Teplice, potom odjíždí na ostravské Bazaly a ve čtvrtém kole se ve Štruncových sadech objeví první z favoritů, liberecký Slovan. Když Viktoria zvládne úvod, může myslet hodně vysoko.