Vinařem roku je Miroslav Volařík z Mikulova

ilustrační foto

ilustrační foto

Vítězem soutěže Makro Vinař roku se letos stal Miroslav Volařík z Mikulova. V nejužším finále se utkalo osm vinařství. Do soutěže letos vinaři přihlásili téměř 530 vzorků vín.

Na druhém místě se v devátém ročníku soutěže umístilo Vinařství Kosík z Tvrdonic, bronzovou medaili získala firma Vinselekt Michlovský z Rakvic.

„O výsledku rozhodla porota složená jak z tuzemských, tak ze světových degustátorských odborníků,“ uvedl ředitel soutěže Petr Marek. V porotě mimo jiných zasedl obchodník s vínem a nositel prestižního titulu Master of Wine John Avery z Velké Británie. Vedle něj to byli další dva degustátoři Elsie Pells z Jihoafrické republiky a Ralf Anselmann, který je držitelem titulu Vinař roku 2010 v Německu. Finálové komisi předsedal stejně jako loni jeden z nejuznávanějších českých sommeliérů Ivo Dvořák.

Vítězné Vinařství Volařík obhospodařuje celkem 15 vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů na jihu Moravy.Vítězné Vinařství Volařík obhospodařuje celkem 15 vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů na jihu Moravy. | Vinarstvi VolarikVítězné Vinařství Volařík obhospodařuje celkem 15 vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů na jihu Moravy.

V rámci slavnostního večera byla vyhlášena také cena za tradiční a přírodní postupy ve vinařství. Tu získal vinař Josef Abrle z Pavlova. Do Síně slávy českého a moravského vinařství byl uveden držitel letošního bronzu Miloš Michlovský z Rakvic.

Loni se vítězem soutěže stal Josef Valihrach z rodinného vinařství v Krumvíři na Břeclavsku, když obhájil předloňské prvenství. Organizátorem soutěže uznávané Ministerstvem zemědělství České republiky je Český archív vín. Podporuje ji také Vinařský fond ČR.