Vlašské ořechy jsou prý dobré pro zdraví spermií

vlašské ořechy

vlašské ořechy Zdroj: profimedia.cz

Pokud mladí muži každý den snědí přibližně dvě hrsti vlašských ořechů, udělají něco prospěšného pro zdraví svých spermií. Na svých internetových stránkách o tom s odvoláním na studii v odborném časopise Biology of Reproduction informuje britská zpravodajská stanice BBC.

Vědci zjistili, že u mužů, kteří do jídelníčku na dobu dvanácti týdnů zařadili vlašské ořechy, se tvar, pohyb i vitalita spermií zlepšily. Předpokládá se, že vývoji semene prospívají mastné kyseliny obsažené v ořechové pochoutce. BBC nicméně podotýká, že není jasné, zda ořechy pomáhají vylepšit mužskou plodnost.

„Bylo by jednoduché si z výzkumů jako je tento dělat legraci, ale přibývá důkazů, že to, co muži jedí, může ovlivnit počet a kvalitu spermií,“ řekl Allan Pacey, odborník na andrologii z britské Sheffieldské univerzity.

Studie se zúčastnilo 117 mužů ve věku od 21 do 35 let. Byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedni dostávali každý den 75gramovou porci vlašských ořechů a druzí se drželi obvyklé stravy, ze které ovšem vynechali ořechy rostoucí na stromech. Muži v obou skupinách jedli jídla, která jsou typická pro lidi západní civilizace.

 

„Ukázalo se, že u skupiny, která konzumovala vlašské ořechy, se kvalita spermatu výrazně zlepšila,“ řekla vedoucí studie, Wendie Robbinsová z Kalifornské univerzity. „U mužů, kteří ořechy nejedli, se nezměnilo nic,“ dodala.

Vědci nyní chtějí spolupracovat s páry, které mají problém počít potomka a navštěvují kvůli tomu odborné kliniky, a zjistit, zda by mělo smysl pány se špatnou kvalitou spermií „krmit“ vlašskými ořechy.

Přibližně každý šestý pár je neplodný, přičemž ve 40 procentech případů je problém na straně mužů, uvedla BBC.