Volejbalisté myslí na medaili

Zlínští volejbalisté mají za sebou tvrdou letní přípravu. Tým věří, že díky ní uspěje v nadcházející sezoně.

Lépe než v minulé sezoně, kdy je ve čtvrtfinále zastavily České Budějovice, by chtěli v nastávajícím extraligovém ročníku skončit zlínští volejbalisté. Znamená to postoupit do semifinále a bojovat o medaili.
Trenér a manažer klubu Roman Macek se však optimistickým prognózám brání.

„Máme kvalitní a dobře poskládaný kádr. Tým je perspektivní a jsem přesvědčen, že jsme na správné cestě. Ale všechna mužstva chtějí být lepší než loni, takže nechci předjímat, kam bychom mohli v aktuální sezoně dojít,“ říká Macek.

Příprava bolela

Kádr zůstal prakticky stejný, hráči jsou ale zkušenější, a tým navíc doplnil univerzál Luboš Kostoláni. „Dostal se na vysokou školu do Zlína, takže je tu perspektiva dlouhodobější spolupráce. Je to talentovaný hráč, který je ve dvaceti letech v širším kádru slovenské reprezentace,“ pochvaluje si Macek.

Svým svěřencům naordinoval kouč v přípravném období tvrdý tréninkový dril. „Bylo to tvrdší než loni, po stránce fyzické i herní přípravy. Trenér hlavně zvýšil objem tréninkových jednotek, ale asi nám to prospělo. Doufám, že to v sezoně zúročíme,“ přeje si libero Přemysl Obdržálek, který je jedním z nejzkušenějších členů týmu.

Macka jeho názor potěšil. „Myslím, že je dobře, když to tak hráči cítí. Do přípravy jsme tentokrát zapojili víc mladších hráčů, možná proto se těm starším mohlo jevit, že jsme zvýšili dávky. Pokud to zvládli, je to jedině dobře,“ dodává trenér.

Součástí přípravy byly i turnaje. Podle výsledků to vypadá, že forma zlínského týmu jde postupně nahoru. „Je znát, že je tu letos výborný kádr, ale pořád je ještě na čem pracovat. Hlavně musíme zlepšit mezihru. Ta nám dělá největší problémy. Spousta hráčů si myslí, že s úderem do balonu končí jejich práce. Ale volejbal je z velké části i o hře bez míče,“ míní Obdržálek.

Stejně jako loni vstoupí Zlínští do sezony soubojem na hřišti extraligového nováčka. „To je asi ta nejhorší možná varianta. Nováček je vždycky nažhavený. Ale jestli chceme letos  soupeřit s nejlepšími, tak nám nic jiného nezbývá, než takové soupeře porážet,“ burcuje Obdržálek.

Přibyl silný sponzor

Kouč netuší, co jeho mužstvo v prvním utkání čeká. „Kádr Odoleny Vody sice podle jmen známe, ale protože se tým nezúčastňuje přípravných turnajů, neviděli jsme ho hrát,“ vysvětluje Macek.
Hráči si uvědomují, že dobrý vstup do sezony je hodně důležitý. „Už od prvních kol musíme porážet všechny týmy, které by měly být pod námi,“ soudí Obdržálek.

Volejbalisté Zlína vstoupí do nového extraligového ročníku s pozměněným názvem Fatra EkoSolar Zlín. Podpis sponzorské smlouvy s druhým silným partnerem by měl klub v nadcházející sezoně stabilizovat. „Ve dvou se to lépe táhne. Břímě hlavního sponzorství už neleží jenom na Fatře. Oba partneři jsou stejně důležití. Vážíme si i desítek menších sponzorů, kteří věří, že podporovat zlínský volejbal je smysluplné,“ uzavřel Macek.