Volvo chce do roku 2020 vytvořit přes 10 tisíc pracovních míst

Volvo

Volvo Zdroj: autorevue.cz

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car, kterého loni převzala čínská společnost Geely, chce do roku 2020 vytvořit více než 10 tisíc nových pracovních míst. Uvedl to generální ředitel podniku Stefan Jacoby v rozhovoru pro list Automotive News Europe. Dodal, že prodej švédské automobilky by se měl do té doby vyšplhat na více než 800 tisíc vozů ročně.

Většina nových pracovních míst podle Jacobyho vznikne v Číně. V současnosti Volvo Car podle listu Automotive News Europe zaměstnává 24 tisíc lidí, z toho zhruba 16 tisíc ve Švédsku. V letošním roce plánuje firma zvýšit prodej až na 440 tisíc z loňských 374 tisíc vozů. Zpomalení ekonomiky se podle Jacobyho švédské automobilky nijak nedotklo. „Naše prodeje nezpomalují. Objednávkové knihy máme plné až do jara 2012, “ řekl.

Společnost v únoru oznámila, že hodlá v příštích pěti letech po celém světě investovat deset až 11 miliard dolarů (197 až 216 miliard korun). Automobilka má v plánu zvýšit do roku 2015 prodej v Číně na 200 tisíc vozů ročně z loňských 31 tisíc automobilů.

V roce 2013 Volvo v Číně otevře továrnu s kapacitou 150 tisíc vozů ročně, která zaměstná tři tisíce lidí. Automobilka se od vlády v Pekingu pokouší získat povolení pro stavbu dalšího závodu, rozhodnout se o něm má na jaře.

Čínská Geely loni koupila Volvo od americké společnosti Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun). Volvo si nyní vede lépe než švédský konkurent Saab, kterého loni převzala nizozemská společnost Swedish Automobile od americké General Motors.

Saab se potýká s nedostatkem hotovosti, kvůli kterému byl nucen přerušit výrobu. Na jeho převzetí nyní pracují čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile.