Vyděračský útok v Česku zasáhl stovky počítačů, hlásí Avast

Fotografie počítače napadaného ransomware

Fotografie počítače napadaného ransomware Zdroj: ČTK

Upozornění na virus v počítači v Číně
Upozornění na virus v počítači v Číně
3
Fotogalerie

Masivní kybernetický útok, který zasáhl desítky zemí na celém světě, se zřejmě Česka dotkl jenom okrajově. V České republice bylo zasaženo od pátku 370 počítačů, uvedla společnost Avast. Zda mezi postiženými jsou i důležité instituce, zatím není jasné.

 

"O zasažených institucích v České republice informace nemáme. Aktuální počet detekcí v Česku je 370 od začátku šíření, tedy od pátku 12. května od osmé hodiny ranní," uvedla Dominika Kalašová ze společnosti Avast Software.

Škodlivý software, který zasažený počítač drží jako rukojmí a žádá výkupné za odblokování, ochromil mimo jiné nemocnice po celé Anglii. Mezi postiženými je asi 45 zdravotnických zařízení. Evropská policejní organizace Europol útok označila za bezprecedentní.

Zasažena bylo podle Británie téměř stovka zemí. Počítače napadá vyděračský program, který rozesílá nevyžádané e-maily s pracovními nabídkami, účty, bezpečnostními pokyny a dalšími tématy. Šíří se velmi rychle a může narušit klíčové služby. Virus zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu.

Podle odborníků oslovených agenturou Reuters zatím rozsah útoku není jasný. Je ale jisté, že zasaženy jsou nemocnice, školy a univerzity v Asii a desítky tisíc počítačů v Evropě i USA.

Agentura Nová Čína uvedla, že v Číně zasažení ohlásily střední školy a univerzity. Zasažení svých institucí bez podrobnější informace potvrdilo Japonsko. Ze Soulu přišla zpráva o útoku na jednu tamní univerzitní nemocnici. Zdravotnická zařízení byla terčem i v Jakartě, napadení počítačů ohlásili lidé ve Vietnamu.

Virus je hlášen dále z Ruska, Španělska, Mexika a také Itálie. Hlavní obětí je podle dosavadních zpráv britská služba NHS, která je s 1,7 milionu zaměstnanců pátým největším zaměstnavatelem na světě.

Zasaženy jsou ale i další velké firmy a instituce včetně dodavatelské služby FedEx, ruského ministerstva vnitra nebo francouzské automobily Renault či německých železnic.

Ruská softwarová společnost Kaspersky tvrdí, že nejvíc poškozeno je Rusko. Virus tam zasáhl podle ní několik ministerstev i banku Sberbank. Britské a americké úřady vyzvaly soukromé osoby i organizace, aby pirátům nic neplatili.