Vzducholoď Hindenburg: Technologická chlouba Německa shořela před 80 lety

Slavná vzducholoď Zeppelin LZ 129 „Hindenburg“ byla největším létajícím strojem všech dob. Před 80 lety ji však postihla ničivá tragédie, které ukončila i celou éru vzducholodí. Připomeňte si příběh Hindenburgu v komentované galerii dobových fotografií.

Slavná vzducholoď Zeppelin LZ 129 „Hindenburg“ byla největším létajícím strojem všech dob. Před 80 lety ji však postihla ničivá tragédie, které ukončila i celou éru vzducholodí. Připomeňte si příběh Hindenburgu v komentované galerii dobových fotografií. Zdroj: Profimedia.cz

Vzducholoď LZ-129 Hindenburg byla roce 1935 zkonsturována společností Luftschiffbau Zeppelin. Celkové náklady se vyšplhaly na částku 500 000 tehdejších liber.
Konstrukce byla z hliníkové slitiny (dural), plášť z impregnované bavlny nastříkané hliníkovým práškem. Celková délka činila 245 m, průměr 41 m. O pohon se starala čtveřice dieselových motorů Mercedes-Benz, která poháněla tlačné vrtule po stranách.
Vzducholoď nesla jméno říšského prezidenta Paula von Hindenburg a společně se svou sesterskou lodí LZ-130 Graf Zeppelin II je největším doposud vyrobeným létajícím strojem.
Pro srovnání - současné největší dopravní letadlo Airbus A380 má délku "jen" 73 m a výšku 24 m v ocasní části. Hindenburg bylo monstrum 3,5× delší a 2× vyšší.
Loď se řídila z kabiny na přídi. Ovládala se kormidlem, stejně jako běžné lodě na vodu. Ale u přistávacích manévrů musela asistovat i početná pozemní obsluha.
24
Fotogalerie

Vzducholoď LZ 129 Hindenburg byla jedním ze dvou největších létajících strojů. Potkal jí však podobně smutný osud jako Titanic. Před osmdesáti lety během přistávání v New Yorku padla za oběť plamenům.

 

Před osmdesáti lety shořela technologická chlouba Německa – gigantická vzducholoď LZ 129 Hindenburg. Tato katastrofa, při které zahynulo celkem 36 lidí, uzavřela celou jednu kapitolu letecké dopravy. Veřejnost po ní totiž ke vzducholodím ztratila důvěru.

Pojďme si společně připomenout, jak majestátní Hindenburg byl a osvětlit si příčinu jeho zkázy.