WebExpo 2016 je za námi. Jaký byl letošní ročník?

WebExpo 2016

WebExpo 2016 Zdroj: Jan Sláma

WebExpo 2016
WebExpo 2016
WebExpo 2016
WebExpo 2016
WebExpo 2016
8
Fotogalerie

A je to za námi! WebExpo 2016 skončilo a my tu máme první powebexpátský víkend. Je tedy na čase se podívat, jak tento svátek všech webařů probíhal.

Vše začalo v pátek před desátou. Brány Pražské Lucerny se otevřely a dovnitř začaly proudit rozespalé davy programátorů, designérů a businessmanů. Únavu hned po vstupu naštěstí zahnala káva, které bylo všude dostatek. K ní jste si pak mohli zakousnout třeba lahodný donat od STRV, nebo pokřoupat popcorn od jednoho z desítek sponzorů, kteří měli na konferenci své stánky plné propisek, deníčků, letáčků a hlavně jídla. Mám-li pak vybrat jednoho výherce soutěže „reklamní předmět roku“, určitě zvítězí MSD se svými powerbankami od Xiaomi.

Přestaňme tu ale rozebírat reklamu a podívejme se na jednotlivé přednášky. Ty se letos konaly ve třech sálech a to je také jediná věc, na které celá akce mírně pokulhávala. Ty menší byly neustále přeplněné a naopak hlavní velký sál býval poloprázdný. To ale hlavně díky hluku a nevychytané akustice, kterou kazili softwaroví náboráři všude kolem.

Lubo Smid – How to increase your value as a developer

První přednáška, na kterou se mi povedlo vmáčknout, byla od jednoho z nejznámějších tváří naší startupové scény. Lubo mluvil plynulou angličtinou o všem možném, nejvíce mě ale zaujalo povídání o ne-nutnosti odjet do Silicon Valley. Takže nikam se nehrňte, raději zůstávejte hezky doma v ČR.

WebExpo 2016WebExpo 2016|Jan Sláma

Evan Luthra - 8 keys to unlocking the doors to extraordinary success

Znáte Jana Řežába, který měl v sedmnácti 30 zaměstnanců a v osmnácti zkrachoval? Tak tento mladík byl tou dobou dávno za vodou. K milionářům se zařadil ve věku patnácti let a od té doby jede jeden úspěšný projekt za druhým. Vydělané miliony si pak umí luxusně užívat. Však stačí sledovat jeho instagram plný krásných slečen a aut, nebo si vyhledat nějaké informace o obrovské párty, za kterou utratil přes 40 milionů dolarů.

WebExpo 2016WebExpo 2016|Jan Sláma

Jan Kvasnička – Nejčastější chyby při návrhu mobilního a responzivního webu prakticky

Od dobývání USA jsme se přesunuli domů. Pan Kvasnička ukázal příklady přímo z ČR a tipy z praxe. To mu přilákalo minimálně slušné publikum, které si z přednášky hodně odneslo. Pokud vás tato problematika zajímá, určitě sledujte Honzův blog, kde celé téma z přednášky rozebral.

Martin Michálek – 10 praktických CSS3 a SVG řešení

Po Honzovi přišel na řadu Martin Michálek s podobně zpracovaným tématem. Přinesl kupu zajímavých tipů a triků, který každý webový vývojář určitě využije. Na jeho prezentaci se můžete podívat zde.

Jan Tichý – RFM analýza

Konečně něco pro obchodníky a e-shopisty! RFM analýza vám pomůže hlavně s emailingem, který je pro spoustu internetových obchodů a služeb základním kamenem úspěchu. Doporučuji projít prezentaci zde.

WebExpo 2016WebExpo 2016|Jan Sláma

Lukáš Linhart – From Zero to Profit: Apiary’s Startup Lessons Learned

Přemýšlíte o expanzi do USA? Pak jsou kluci z Apiary ti nejlepší, kdo vám může poradit. Znám se s nimi osobně, takže pro mě nebyla kvalita přednášky žádným překvapením. CTO firmy vše hezky podal a určitě vnukl spoustě ambiciózním podnikatelům notnou dávku inspirace.

Ivana Jíleková - Ako sme hackli bitcoinový bankomat

Lukášovu přednášku jsem ale musel v půlce opustiti, protože „Ako sme hackli bitcoinový bankomat“ zní prostě neskutečně lákavě! Nakonec jsem se žádné nové hackerské triky nenaučil, ale alespoň jsem si vyslechl vtipný a inspirativní příběh o tom, jak málo stačí k vylepšení uživatelského rozhraní.

Vu Hoang Anh – The price of not selling your company

Budu upřímný… Dopadl jsem stejně jako kolega Martin Michálek, který nemá sebemenší ponětí, proč ten startup vlastně neprodali, ale s jistotou může říct, že to byla super přednáška!

To by tedy byl první den akce. Sluníčko svítilo, pití bylo dostatek, jídlo na každém rohu a přednášky taky stály za to. Celkem vyčerpávající den, po kterém jsem již ani nedokázal dojít na afterpárty. Prý jsem ale nebyl ani z daleka jediný.

Ondřej Machulda – Funkční testování – chybějící vrchol pyramidy

Druhý den jsme zahájili Ondrovou přednáškou na téma testování. V ní nám zejména doporučoval používání nástroje Steward, který pomáhá držet funkcionální testy pod kontrolou. Jeho monolog byl určitě velmi přínosný, takže neváhám přidat odkaz na prezentaci.

Marek Sacha - Changing healthcare with an app

Od Ondry jsme se vydali k Markovu vyprávění o jeho zkušenostech s podnikáním ve zdravotnickém sektoru.

Martin Hakl Tvorba webu se změnila

Že se tvorba webu mění, není nic nového. Jak ji ale zautomatizovat a ušetřit čas i peníze? O tom mluvil Martin ve své prezentaci

Diskuze: Nomády a freelancery v ČR nechceme!

Po kratší přestávce využité hlavně k popovídání a navštívení Asijských masérek jsem se zašel podívat na opravdu zajímavou diskuzi Marka Prchala, Pavla Fusky a Luboše Jahody. Ti probírarali výhody a nevýhody freelancerů a agentur. Čekal jsem to ostřejší, ale i tak to stálo za to. Obzvlášť proto, že jednotlivé názory zastupovali opravdu ti nejpovolanější.

Michael Loop Stables and Volatiles – how to get different types of humans to work together

Úžasná přednáška od úžasného speakra. Ani mě tak nedostal její obsah, jako forma. Michael působí skvělým dojmem a mnohé jeho životní příběhy vás zaručeně rozesmějí.

Jeho přednáška je jako jedna z prvních dostupná formou videa, tak se doporučuji podívat.

To bylo asi vše. Na závěr jen musím pochválit konečnou afterpárty a podotknout, že na dalším ročníku mě mohou organizátoři opět očekávat. Tento webařský svátek si nemohu nechat ujít!