Windows XP mají 10 let, necelé tři jim ještě zbývají

Windows XP

Windows XP

Před deseti lety byly uvedeny na trh Windows XP. Systém se stal velmi oblíbeným a pokořil i svého nástupce Windows Vista.

Nejpopulárnější verze operačního systému Windows, jakou se Microsoftu podařilo vyrobit, slaví deset let. Windows XP se začaly nabízet 25. října 2001 a staly se velmi oblíbeným systémem. Za své obrovské rozšíření vděčí i nevalnému úspěchu nástupné verze Vista. Z pozice celosvětové jedničky mezi operačními systémy dokázaly Windows XP sesadit až letos v říjnu Windows 7.

Na začátku Windows XP překvapily především svým uživatelským prostředím. Doposud hranatá a šedá okna byla nahrazena sytě modrými se zaoblenými rohy. Přepracována byla nabídka Start, Hlavní panel, Průzkumník a změn bylo oproti předchozím Windows 2000 nebo 98/Me zkrátka hodně. Inovace završoval integrovaný Internet Explorer 6 nebo nový Windows Media Player.

Windows XP a Internet ExplorerWindows XP a Internet ExplorerWindows XP a Internet Explorer

Podle StatCounteru je nyní Windows 7 nejpoužívanější systém na světě, po desetileté vláde Windows XP.Podle StatCounteru je nyní Windows 7 nejpoužívanější systém na světě, po desetileté vláde Windows XP.Podle StatCounteru je nyní Windows 7 nejpoužívanější systém na světě, po desetileté vláde Windows XP

Zpočátku byly reakce na systém rozporuplné, především kvůli odvážným barvám uživatelského prostředí. Nicméně funkčnost systému byla bezproblémová a grafické téma bylo možné přepnout na klasický šedý vzhled, brzy se proto Windows XP začaly rozšiřovat jak v domácnostech, tak ve firmách. V lednu 2006 bylo prodáno 400 milionů kopií.

Systém se musel postupně přizpůsobovat novým technologiím. Windows XP proto v průběhu let čekaly ještě tři velké modernizace v podobě service packů. Ten první přišel v září 2002, přinesl podporu USB 2.0, větších kapacit disků či IPv6. Druhý service pack vyšel v srpnu 2004 a přidal podporu Bluetooth, NX bitu či WPA šifrování Wi-Fi sítí. Service pack 3 byl uveden až v květnu 2008. V roce 2005 Microsoft představil 64bitovou verzi.

Minimální a doporučená konfigurace počítače pro Windows XP

Minimální požadavky na systém Windows XPMinimální požadavky na systém Windows XP

Slabé rozšíření nástupných Windows Vista způsobilo, že se život Windows XP neplánovaně prodloužil. Microsoft musel posunout servisní podporu a díky tomu Windows XP s třetím servisním balíčkem budou oficiálně podporovány ještě do dubna 2014. Prodej Windows XP už ale skončil v roce 2008 a do 31. ledna 2009 bylo možné systém koupit v rámci OEM licence spolu s novým počítačem.