Xiaomi zamířila na Západ. Spustila obchody v USA a Evropě

Xiaomi

Xiaomi Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: DAYJOY via Flickr

Čínská Xiaomi podnikla významný krok v rámci své globální expanze. Technologická společnost, která na domácím trhu a dalších deseti asijských zemích slaví úspěchy se svými levnými chytrými telefony, se konečně vydala také na Západ. Tento týden spustila své internetové obchody v USA, Velké Británii, Francii a Německu.

Xiaomi odstartovala prodej v úterý 19. května nabídkou příslušenství, jako jsou sluchátka, baterie nebo chytrý náramek Mi. Telefony či tablety byste však v nabídce hledali marně, jak píše . Prodej smartphonů zatím není vůbec na pořadu dne, uvedl viceprezident Xiaomi Hugo Barra.

Podle médií Xiaomi vyčkává s prodejem smartphonů kvůli případným patentovým sporům. Firma, jejíž výrobky se podle kritiků až nápadně podobají produktům Applu, je prý poučená ze svého loňského vstupu do Indie, píše například fastcompany.com. Expanze na indický trh se totiž zadrhla poté, co švédský gigant Ericsson Xiaomi obvinil z kopírování patentů. Xiaomi se tak chce vyhnout podobným problémů v Evropě a USA a prozatím vyčkává, píše The Guardian.

Pro pět let fungující firma se v nejbližších měsících chystá také do Brazílie.

Společnost Xiaomi, jejíž název lze překládat jako malá rýže, vznikla teprve v roce 2010. Díky rychlému růstu se však stala třetím největším výrobcem chytrých telefonů na světě a vážnou konkurencí pro hlavní hráče na trhu, tedy pro Apple a jihokorejskou firmu Samsung Electronics.