Za znásilnění školačky z Přerovska půjde muž na osm let do vězení

Olomoucký krajský soud poslal včera čtyřicetiletého Petra Novotného za znásilnění na osm let do věznice se zvýšenou ostrahou. Muž podle soudu letos na jaře na Přerovsku znásilnil školačku, které ještě nebylo 15 let. Novotný, jemuž hrozilo až 12 let pobytu za mřížemi, obvinění odmítal.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou a nevyjádřil se ani Novotný, protože při odůvodnění rozsudku opustil na vlastní žádost jednací síň.

Trestný čin se stal letos 30. března. Školačka doprovázela nezaměstnaného opilého muže na cestě domů. Podle obžaloby ji pak u železniční trati znásilnil. Napůl svlečené ležící dvojice si všiml mladík v projíždějícím vlaku, který zavolal policii. Hlídka pak Novotného zajistila.

Novotný se před soudem hájil tím, že s dívkou pohlavní styk vůbec mít nechtěl. Začala se podle něj svlékat sama, když po něm chtěla, aby jí věnoval jízdní kolo. Lehl si na ni prý pouze proto, aby ji z projíždějícího vlaku nebylo vidět svlečenou a aby tím jí ani sobě nezpůsobil problémy.

Podle státní zástupkyně byl ale Novotného motiv jednoznačný - cíleně se snažil uspokojit svou sexuální potřebu. Vyjádření soudních znalců podle ní navíc vyvrátilo jeho tvrzení, že si dívka celé obvinění vymyslela - při svém intelektu by toho totiž podle nich nebyla schopná.

„Jednání se dopustil v době podmínečného propuštění za jinou trestnou činnost a neshledala jsem žádnou polehčující okolnost,“ řekla soudu státní zástupkyně, která pro Novotného žádala trest v horní hranici zákonem stanovené sazby.

Senát krajského soudu se k názoru obžaloby přiklonil. Jeho předseda Vladimír Hendrych uvedl, že i na základě svědectví znalců se výpověď nezletilé oběti trestného činu ukázala jako věrohodná. Tvrzení Novotného, kterými se snažil prokázat svou nevinu, bylo naopak podle soudu často nelogické a plné rozporů.

Hendrych rozsudek odůvodnil i tím, že dívka utrpěla posttraumatickou poruchu a Novotného jednání mělo vliv na její předčasnou sexualizaci. Jediným sporným bodem, kterým se soud musel zabývat, byla analýza vzorků DNA. Vinu Novotného podle ní nešlo prokázat ani vyvrátit. Podle soudu ale tento důkaz nebyl rozhodující.