Závodní dráha na šest? Průtah

Překročit povolenou rychlost je v Karlových Varech normální, ukázal test Sedmičky.

Padesát, sedmdesát, osmdesát. Rychlosti, které na průtahu Karlovými Vary nařizují značky. Osmdesát, sto, sto dvacet. Rychlosti, kterými se tady běžně jezdí. Jak ukázal test Sedmičky, jen každý patnáctý řidič dodržuje na průtahu krajským městem stejně jako na silnicích ve směru z Varů na Ostrov nebo na Cheb předepsanou rychlost. Tu tam většina řidičů běžně překračuje o dvacet kilometrů v hodině. Sedmičce však ulétly z dohledu vozy, které na Ostrov svištěly rychlostí přes sto šedesát kilometrů v hodině. Povolená je tam ale jen devadesátka. „Tak sto, sto deset,“ odpověděl jeden z řidičů na otázku, jakou rychlostí jel. Redaktor s ním mluvil na benzince, kam ze silnice uhnul. „A viděl jste. Několik aut mě předjelo. Jezdím tudy obden a tohle je tady normální,“ hájil se.
Bohužel měl pravdu. Když služební fabie Sedmičky dodržovala předepsanou devadesátku, jako kdyby bránila plynulému provozu a ostatním překážela. Například stříbrnému fordu sportovního vzhledu. Při výjezdu z Varů, kde značka přikazuje sedmdesátku, svištěl rychlostí přes sto dvacet kilometrů v hodině. Když sedmdesátka padla a on mohl jet devadesátkou, řidič šlápl na pedál plynu ještě víc a vmžiku zmizel z dohledu.
„Nejčastěji tam řešíme překročení rychlosti či nesprávný způsob jízdy. Například riskantní předjíždění,“ vyjmenovala krajská policejní mluvčí Andrea Pomichalová.
Že je průtah městem regulérní závodní dráhou, dokazovali i jiní řidiči. Červená toyota ve čtvrt na tři odpoledne uháněla koridorem v Pobřežní ulici stodesítkou. Podle značky však mohla jen sedmdesát.
Další červený vůz, tentokrát dodávka, překračoval povolenou rychlost až o padesát kilometrů v hodině. Kde byla rychlost omezená na padesát, dral se stovkou, kde byla devadesátka, pospíchal stotřicítkou. Z ostatních aut si dodávka udělala slalomové plaňky.
A stejně si počínala i další dodávka s vozíkem. V úseku s devadesátikilometrovou rychlostí postupně předjela několik aut, která jela stovkou. Redakce jí naměřila přes sto dvacet kilometrů v hodině. Teprve pak ale narazila na jednu z hvězd textu. Stopadesátikilometrovou rychlostí kolem ní prolétla dodávka s papírnickým zbožím. „Letos jsme na silnici z Karlových Varů do Ostrova řešili pětadvacet dopravních nehod, na průtahu dvacet. Celkově se po otevření průtahu doprava na silnici 1/6 zrychlila,“ potvrdila Pomichalová s tím, že policie tam na řidiče velmi pravidelně dohlíží. Ve středu dopoledne, kdy Sedmička prováděla první část testu, ale policie nedohlížela. Devadesátku ve směru na Ostrov nedodržoval nikdo. Nejpomalejší vozy jely rychlostí sto pět až sto deset kilometrů v hodině. Na zpáteční cestě do Varů byla situace lepší. Většina aut jezdila jen stovkou. Stejně jako kamion v protisměru, který zapomněl svítit.
Pomyslným vítězem testu se stalo volvo, na které Sedmička narazila v 11:11 hodin za Dolní Kamennou ve směru na Cheb. Ostatní auta předehnalo rychlostí 180 kilometrů v hodině. Jeho řidič měl vážný důvod, jel si nakoupit do Globusu.