Zelené budovy vyžadují profesionální údržbu

Přestože pro společnost CENTRA a. s. je charakteristickou barvou červená, má v souvislosti s novodobou architekturou velmi pozitivní vztah k zelené. Pojem zelená architektura je dnes běžně používán ve vztahu k moderním energeticky úsporným budovám.

Vhodné začlenění zeleně do zastavěných prostor umožňuje ušetřit náklady na jejich vytápění a klimatizaci, kdy úspora energie může činit 10 až 50 procent. Zelené střechy a jiné rozsáhlejší prvky zeleně poskytují kromě tepelné izolace také výraznou zvukovou izolaci, zmírňují kolísání vlhkosti vzduchu a redukují výkyvy teplot mezi dnem a nocí. Pokud jsou precizně provedené a odborně udržované, mohou mít i neomezenou životnost.

#####Špatné nastavení údržby způsobí škody

Spojení propracovaného využití pozitivních vlastností zeleně spolu s moderními technologiemi pak tvoří dobrý základ pro „inteligentní budovy“. Zde nastupuje úloha komplexních služeb facility managementu. Údržba takových budov se stává komplikovanější a představuje vyšší nároky na odbornost a systém všech činností, které chod objektu zabezpečují. Špatným nastavením technologických zařízení a nesprávně provedenou údržbou, včetně údržby zeleně, může docházet ke ztrátám efektivnosti i rozsáhlým škodám. Chyby vzniklé na jednotlivých prvcích systému mohou mít dopad na fungování celého objektu. Technologie i zeleň, mají-li být funkční, vyžadují profesionální údržbu ve vysoké kvalitě.

Dojde-li k propojení všech služeb, které vyžaduje běžný chod objektu (provoz a údržba technologií, zahradnické služby, úklid, ostraha, recepce…), tak aby všechny činnosti mohly být provázány a všichni pracovníci měli společný komunikační kanál, může takový systém zajistit velmi rychlou reakci při výskytu jakýchkoli nedostatků a zabránit tak vzniku rozsáhlejších škod. Vzájemnou propojeností poskytovaných služeb také dochází k předávání zkušeností a získávání znalostí napříč jednotlivými obory. Je třeba nebagatelizovat práci zahradníka či údržbáře, protože právě on je zdrojem mnoha odborných informací, jež pak zpětně vedou k zajištění vyšší efektivity služeb a možností, které zejména „zelené/inteligentní budovy“ nabízejí.

#####Nejlepší referencí jsou dlouholeté zkušenosti

Společnost CENTRA a. s. získala v průběhu dvaceti let své existence mnoho zkušeností s měnícími se trendy výstavby a věnuje nemalé úsilí rozvoji nabízených služeb. Zaměstnává mnoho vysoce vzdělaných odborníků, podporuje je v dalším vzdělávání a rozvíjení jejich znalostí a spolupracuje s množstvím renomovaných specialistů. To vše je nepostradatelné pro záruku vysoké efektivity provozu objektů a snížení jejich ekonomické náročnosti i dopadu na životní prostředí.