Zisk a tržby Hewlett-Packard kvůli silnému dolaru klesly

Hewlett-Packard (ilustrační foto)

Hewlett-Packard (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: wlodi via Flickr

Zisk a tržby amerického výrobce počítačů Hewlett-Packard (HP) v prvním čtvrtletí firemního finančního roku klesly a firma podstatně snížila výhled zisku pro celý rok. Na zhoršení výsledků i výhledu se podepsal silný kurz dolaru, sdělila dnes společnost, která je po čínském Lenovu druhým největším výrobcem počítačové techniky na světě. Akcie firmy se po zprávě propadly o více než šest procent.

Čistý zisk HP se za čtvrtletí do konce ledna snížil meziročně o pět procent na 1,37 miliardy dolarů (zhruba 33 miliard korun). Tržby klesly o pět procenta na 26,8 miliardy dolarů a výnosy divize služeb oslabily o 11 procent. Výsledky skončily pod odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters.

HP vytváří asi dvě třetiny svých tržeb mimo USA, takže pohyby dolaru mohou mít na její výsledky značný vliv. Dolar za posledních šest měsíců posílil proti koši měn o zhruba 15 procent, což snižuje tržby amerických firem v zahraničí po zpětném přepočtu na dolary.

Firma rovněž výrazně snížila listopadový odhad zisku pro celý tento rok. Celoroční zisk na akcii nyní odhaduje v rozpětí 3,53-3,73 dolaru, zatímco analytici dosud počítali v průměru s výsledkem 3,95 dolaru na akcii.

Hewlett-Packard v říjnu informovala, že se rozdělí na dvě části a oddělí divizi osobních počítačů a tiskáren od technologických služeb. Od té doby až do závěru úterního obchodování v New Yorku akcie firmy posílily o více než devět procent.