Zpěvačka Lady Gaga má vlastní druh kapradí

Lady Gaga při vystoupení na Grammy Awards 2010.

Lady Gaga při vystoupení na Grammy Awards 2010. Zdroj: Profimedia

Sláva některých umělců proniká i mimo jejich hlavní obor. Příkladem může být popová diva Lady Gaga, která se může pyšnit 'vlastním' rodem kapradí a dokonce i zástupkyní v hmyzí říši.

Nově objevená čeleď kapradin pojmenovaná po zpěvačce s italskými kořeny umí měnit pohlaví. Jednotlivé druhy biologové pojmenovali jako Gaga Germanotta a Gaga monstraparva. Zatímco první název odkazuje na zpěvaččino rodné příjmení, v druhém lze nalézt paralelu s tím, jak zpěvačka oslovuje své fanoušky, které nazývá 'malými monstry'.

Kapradiny rostou ve tvaru zářivě zeleného srdce a vyskytují se v oblastech Střední a Jižní Ameriky, Mexiku, Arizoně a Texasu. Pozoruhodnou skutečností je též to, že uvnitř DNA rostliny vědci nalezli sekvenci GAGA. Rostlina je tak jedinou kapradinou na světě, která ji v sobě obsahuje.

Biologové z Duke University v Severní Karolíně se pro pojmenování kapradiny rozhodli nejen kvůli její nejednoznačné sexuální identitě, ale také proto, že chtěli zpěvačku odměnit za její boj za rovnoprávnost menšin. Profesorka Kathleen Pryer ale zároveň připustila, že jistý fakt na pojmenování nesla i oblíbenost zpěvačky v týmu: „Myslíme si, že album 'Born this Way' od Lady Gaga je posilující pro lidi a komunity bojující za svá práva, jako jsou gayové a lesby, etnické skupiny, ženy… …a podivní vědci, kteří studují kapradiny.“

Před několika týdny byla po Lady Gaga pojmenována i parazitní vosa, která byla objevena v Thajsku. Nový druh byl pojmenován „Aleiodes Gaga“.

Gaga ovšem není jedinou slavnou osobou, která prorazila do říše fauny a flóry. Jméno po americkém prezidentovi Baracku Obamovi nese například druh lišejníku. Herečka Helen Mirren pak inspirovala biology v pojmenování masožravé rostliny rostoucí v džungli a jeden druh mouchy s výrazným zaobleným zadečkem získal jméno „Bootylicious“ na počest zpěvačky Beyoncé.