Glosa Bohumila Pečinky: Vládní popírači

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek Zdroj: profimedia.cz

V předvečer hlasování o důvěře Babišovy vlády ukazují představitelé nastupující garnitury pozoruhodnou aroganci. V nedělní debatě Václava Moravce nejdříve druhý muž hnutí ANO, Jaroslav Faltýnek, nevídaným způsobem znectil místopředsedu Pirátů Jakuba Michálka osobně laděnými argumenty ve stylu „dovoluji vám mlčet nebo se mnou souhlasit.“ Zároveň označil Babišovo trestní stíhání za podvod.

Souběžně s tím byla ministryně spravedlnosti Taťána Malá odhalena jako dvojnásobná opisovačka svých diplomových prací, proti čemuž vznikla petice části akademické obce. Jiná část akademiků chce na protest proti jejím plagiátorským praktikám odstoupit z Legislativní rady vlády. Stejně jako v případě Babišova trestního stíhání je jediná reakce Malé popírání a zlehčování.

Zbytky národa, co neodjely k moři, se tím baví. Jiná začíná však cítit, že politický styl přicházející moci je přece jen trochu za hranou. A to navzdory štědrému státnímu rozpočtu, který si rozsáhlým přerozdělováním kupuje celé, na státu závislé, sociální a profesní vrstvy.

Všechny tyto drobné i větší výhrady spojily během zahájení 16. všesokolského sletu, kde byl Andrej Babiš vypískán částí publika. Nic konkrétního to sice neznamená, ale je to malý signál měnících se veřejných nálad. Nic neroste do nebe.