Glosa Bohumila Pečinky: Politizace justice

Taťána Malá (ANO)

Taťána Malá (ANO) Zdroj: ČTK

Taťána Malá
Taťána Malá
3
Fotogalerie

Zatímco se národ baví opisovanými diplomovými pracemi ministryně spravedlnosti Malé, probíhají v zákulisí tvrdé střety o podobu justice a ovládnutí policie.

Před pár dny bylo uzavřeno výběrové řízení na šéfa policejní inspekce (GIBS). Vedle kariérních policistů se sem hlásí bývalý poslanec Chalupa (ANO), ale i šéf lounského státního zastupitelství Dragoun. Právě jeho podporuje skupina žalobců v čele s Lenkou Bradáčovou, která se už léta snaží dostat tuto policejní instituci pod kontrolu. Boj o GIBS, z něhož premiér Babiš nevybíravě vyštval exšéfa Murína, významně pohne kameny na mocenské šachovnici v zemi.

Podobný střet probíhá mezi ministryní financí Schillerovou (ANO) a úředníky z ministerstva vnitra. Předmětem sporu je dávný požadavek financí, aby celní správa nebyla už jen správním orgánem, který uděluje pokuty a předává vážnější případy policii.

Hra je o to, jestli získají celníci v čele s jejich náměstkem a expolicistou Šlachtou pravomoci na úrovni orgánů činných v trestním řízení. Vnitro a potažmo policisté si chtějí uchovat svou autonomii ve vyšetřování, státní zástupci a část politiků chtějí udělat z jedné větve celníků vyšetřovací orgán, který by se mohl zabývat nejen daňovými úniky, ale i vedlejšími trestnými činy. Prostě mít svou „policejní armádu.“

A do třetice: server česka-justice.cz přinesl zprávu, že ministryně spravedlnosti Malá testovala během návštěvy u prezidenta Zemana, jestli by nebyl proti odvolání nejvyššího státního zástupce a jeho nahrazení náměstkem olomouckého vrchního státního zástupce, Pavlem Komárem. Tedy mužem, který byl v červnu 2013 skutečným mozkem razie na úřadu vlády. Těžko říct, co si od tohoto kroku slibují.  Zda je to jen intrika proti Lence Bradáčové zaměřená na oslabení její pozice, anebo „deal“ ve stylu funkce výměnou za neutralizaci trestního stíhání premiéra.

Ať už je to jakkoli, je špatné, že mocenské a politické zájmy pronikají tak hluboko do justičních a bezpečnostních institucí.