Glosa Jana Stuchlíka: Ledy se hnuly

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

ČEZ
2
Fotogalerie

Na trhu s energiemi pro domácnosti se začínají hýbat ledy. Po letech šílených balíčků a nejrůznějších smluv na dobu určitou, v nichž se průměrný spotřebitel nevyznal a ani se z nich nemohl snadno vyvázat, pomalu přibývá jednoduchých produktů.

Třeba jedna cena za plyn pro všechny typy spotřeby a smlouva na dobu neurčitou s jasně danou výpovědní lhůtou. U dodavatele jste, dokud vám to přijde výhodné. Přejít ke konkurenci můžete kdykoli bez hrozby nesmyslných sankcí. Zní to jako spotřebitelský sen.

Zatím jako poslední na jednoduchost vsadil u plynu ČEZ, který dominuje alternativním prodejcům této komodity. Letos se gigantu zastavil růst počtu odběrných míst a nový produkt by ho měl zase nastartovat. O tom, že jednoduchost funguje, svědčí třeba setrvalé zvyšování počtu zákazníků firmy MND.

Ta na jednu cenu a dobu neurčitou vsadila už dávno. Teď je na domácnostech, aby se k jednoduchým produktům přiklonily. Vydělají na tom i obchodníci, protože ochota lidí přejít k levnější konkurenci bude výrazně větší než dnes.