Glosa Jany Havligerové: Rychlá pomoc nestačí

Budova domu pro mentálně postižené. Požár vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o druhou největší tragédii za posledních třicet let.

Budova domu pro mentálně postižené. Požár vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o druhou největší tragédii za posledních třicet let. Zdroj: Foto Aha! – Michal Israel Volf, Dan Černovský, ara

Požár domova pro postižené ve Vejprtech
Požár domova pro postižené ve Vejprtech
Požár domova pro postižené ve Vejprtech
Fotografie domova pro postižené, které zveřejnili po zásahu ústečtí hasiči
Fotografie domova pro postižené, které zveřejnili po zásahu ústečtí hasiči
7
Fotogalerie

Českem o víkendu otřásl tragický požár domova pro hendikepované ve Vejprtech. Do města v Krušných horách se okamžitě sjeli politici. Skutečně nikoli proto, aby sbírali body, ale aby řešili, jak mohou pomoci. A pomáhat hodlají dál. Tak třeba premiér zvažuje uzákonění povinnosti instalovat v podobných zařízeních signalizaci požáru. Nic proti tomu. Jenže podstatu problémů tuzemských sociálních zařízení různých typů stejně jako sociálních služeb drobná zlepšení nevyřeší.

Podpora státu pro tento segment je prostě nedostatečná. Sociální zařízení se potýkají s nedostatkem personálu, v podstatě každý rok musejí nedůstojně škemrat o každou korunu na provoz. Nedostatek peněz je hlavním problémem. Česká populace stárne nejrychleji v Evropě. To znamená nejen vyšší nároky na zdravotnictví, ale i na pečovatelské a jiné sociální služby. Stát na to není ani zdaleka připravený. Co hůř, ani to nevypadá, že by to vládní garnituru příliš pálilo.