Požáry mohou vystřídat záplavy. Austrálie zažívá kvůli dešťům výpadky energií a silniční uzávěry

V Austrálii konečně zapršelo, déšť způsobil bleskové záplavy.

V Austrálii konečně zapršelo, déšť způsobil bleskové záplavy. Zdroj: Reuters

Déšť na letišti v Sydney
Požáry sužovanou Austrálii překvapily obrovské kroupy. Přes 20 tisíc domácností zůstalo bez proudu (19.1.2020)
Požáry sužovanou Austrálii překvapily obrovské kroupy. Přes 20 tisíc domácností zůstalo bez proudu (19.1.2020)
Zatažená obloha v Melbourne
5
Fotogalerie

Východ Austrálie nyní místo ohně ohrožuje voda. Předpověď počasí pro australský stát Victoria zasažený v posledních měsících rozsáhlými požáry varuje před silnými bouřkami a případnými záplavami. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Nedávné lijáky v místě sice část ohňů uhasily, na svědomí ale mají i výpadky energií a silniční uzávěry. Trpí také australský cestovní ruch.

Požáry vypukly v září. Od té doby zničily tisíce domů, sežehly území o rozloze větší než má Česká republika a připravily o život 29 lidí a miliony zvířat. Vlhké počasí nyní pomáhá situaci zklidnit. Australská vláda znepokojená snížením zájmu turistů o návštěvu země navíc oznámila balíček opatření, který by měl turistický ruch oživit.

Z národního fondu určeného na pomoc při odstraňování následků požárů má podle premiéra Scotta Morrisona turistické odvětví získat 76 milionů australských dolarů (1,2 miliardy korun). Šéf australské vlády v neděli opatření popsal jako "naléhavou injekci" pro postižené firmy a řekl, že cestovní ruch v zemi čelí "historicky největší výzvě".

Představitel australského sdružení cestovního průmyslu agentuře Reuters řekl, že škody v tomto odvětví se blíží jedné miliardě australských dolarů. Podle australské rady pro propagaci cest do Austrálie se ztráty mohou do konce roku vyšplhat přes 4,5 miliardy dolarů.

Úřady ve Victorii v neděli důrazně varovaly před počasím v některých částech státu. Uvedly, že v následujících třech dnech by tam škody mohly napáchat větry a silné srážky. Podle zdroje australského zpravodajského serveru ABC oblast čekají "dva nejvlhčí dny za mnoho a mnoho měsíců." V neděli bylo v tomto státě zaznamenáno ještě asi 14 rozsáhlých požárů.