Glosa Martina Čabana: Vítěz sněmovních voleb

Josef Středula na odborářském mítinku

Josef Středula na odborářském mítinku Zdroj: CTK

Petr Nečas, Josef Středula
Šéf ČMKOS Josef Středula
3
Fotogalerie

O výsledcích sněmovních voleb dnes neví nikdo lautr nic, ale jednoho vítěze už známe. Jsou jím odbory. Ještě nikdy politické strany před volbami nenaskočily na odborářskou agendu do takové míry jako nyní – ať už ji nekriticky přijímají, anebo se proti ní zuřivě vymezují.

Odbory jsou po mnoha hubených letech zpátky ve hře. Hodně tomu samozřejmě napomohla přízeň, kterou jim projevuje současná vláda, ale to není celé vysvětlení.Odboráři jako první zavětřili pohyb české ekonomiky, v níž přestala být zásadním tématem nezaměstnanost.

Včasným spuštěním kampaně Konec levné práce už přede dvěma lety uchopili zeširoka téma nízkých mezd, z nějž je dnes už středobod všech politických debat.Přičtěme k tomu několik úspěšných zářezů ve velkých vyjednáváních od Mitasu po Ahold, a máme obrázek, nad nímž si Josef Středula musí mnout ruce.

Pokud ve volbách zvítězí pravice (nebo něco na ten způsob), pozice odborů se zase zhorší. Ale vliv, k němuž se odboráři dopracovali během tohoto období, bude i tak patrný a nedovolí příští vládě ignorovat odbory tak okatě jako před deseti lety.