Novičok se nevyrábí pouze v Rusku. Británie v případu klame, tvrdí ruská diplomacie. Odvolává se na Zemana

Prezident Miloš Zeman na oslavách 70. výročí založení státu Izrael

Prezident Miloš Zeman na oslavách 70. výročí založení státu Izrael Zdroj: ČTK

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes použila čtvrteční vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku v malém množství jako argumentu k tvrzení, že britská vláda klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury.

"(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku," uvedla Zacharovová a připomněla Zemanův výrok, že novičok pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov.

"Mlha se zvedá a četné lži vlády Theresy Mayové vyvstávají stále jasněji," uvedla mluvčí Zacharovová podle ruských médií. Za první z těchto lží britské vlády označila tvrzení, že britští experti určili zemi, kde byla vyrobena látka použitá k otravě Skripalových. To podle Zacharovové popřeli sami experti, konkrétně vedoucí pracoviště Porton Down.

Za druhou lež označila tvrzení, že Rusko mělo k otrávení Skripalových motiv. Toto tvrzení odmítla, a to i výčtem případů, kdy Británie podle ruského názoru porušila normy mezinárodního práva, etiky a morálky ve jménu britských zájmů. A třetí lež kabinetu Mayové o tom, že novičok se vyráběl výlučně v Rusku, vyvrátil podle mluvčí prezident Zeman.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii na počátku března otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Rusko tvrdí, že tato látka mohla pocházet z Česka.

Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok, řekl Babiš koncem března poté, co Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu.