Glosa Petra Peška: Poloústavní polovládnutí

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Měsíc s měsícem se sešel a prezident Miloš Zeman alespoň potvrdil, že vyhoví žádosti předsedy vlády a udělá to, co mu Ústava ukládá. Tedy že odvolá jednoho z členů kabinetu. Ani po dvou měsících ale nehodlá učinit zbytek, a to jmenovat jeho nástupce. Podle toho, co bylo zveřejněno na premiérově twitterovém účtu, hlava státu „o nominaci ČSSD na post ministra kultury rozhodne v polovině srpna“.

Na jednu stranu se tím prodlužuje vládní krize, na druhou se ale situace vyjasnila. Pokud je interpretace středeční schůzky v Lánech správná, hodlá Miloš Zeman s otálením při plnění svých ústavních povinností dál pokračovat. A ani není jisté, zda se hodlá obtěžovat respektováním Článku 68 a nového ministra kultury jmenovat dle předloženého návrhu (pro zvídavé: „Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.“).

Jasná je ale ještě jedna věc. Premiér Andrej Babiš přinejmenším v tuto chvíli definitivně rezignoval na své právo vybrat si do své vlády koho chce, případně prosadit nominanty svého koaličního partnera. Nic menšího výše zmiňovaná citace z jeho twitterového účtu neříká. A výmluvný je i způsob, jakým premiér z Lán odjel – po anglicku, aniž by čekajícím novinářům cokoliv řekl.

Od prezidenta Zemana je to chytrá taktika. Odvoláním ministra kultury Staňka splní polovinu své ústavní povinnosti a vyhne se nařčení, že vůbec nekoná. Premiér se zdráhá jít s ním do přímého střetu a sociální demokraté na to nemají páky. Ve vzduchu je sice návrh ústavní žaloby na hlavu státu, kterou ve středu schválil Senát, v současné době je ale nepravděpodobné, že by prošla i v Poslanecké sněmovně.

Miloš Zeman si tak současnou situaci dál užívá. A k parlamentním a vládním prázdninám přibývají i prázdniny ústavní.