Zeman příští týden odvolá Staňka. O Šmardovi chce rozhodnout až v polovině srpna

Ministr kultury Antonín Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Vicepremiér Jan Hamáček a předseda vlády Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
5
Fotogalerie

Schůzka v Lánech mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem nepřinesla nic nového. Babiš po schůzce odjel bez komentáře. Na sociálních sítích později uvedl, že Zeman potvrdil odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) na konci července. O nominaci Michala Šmardy (ČSSD), na kterém sociální demokraté trvají, rozhodne později.

„Pan prezident potvrdil, že k 31. 7. 2019 odvolá na základě mé žádosti ministra kultury Antonína Staňka a o nominaci ČSSD na post ministra kultury rozhodne přibližně v polovině srpna," napsal Babiš na Twitteru. S novináři premiér nemluvil a ze zámku v Lánech odjel zadní branou.

Sociální demokraté na nominaci Šmardy trvají a odmítají variantu, že by nominovali někoho jiného. Předseda ČSSD Jan Hamáček se k výsledkům středeční schůzky nevyjádřil, s Babišem to chce probrat až ve čtvrtek.

Ve čtvrtek bude řešit výsledek lánské schůzky také grémium ČSSD. Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v České televizi označil za zklamání, že se situace stále nevyřešila. "Kultura by si zasloužila, aby se to celé bez zbytečných odkladů dořešilo, aby na kultuře věděli, kdo bude ministrem. Zejména v situaci, kdy se jedná o rozpočtu," řekl. Podle něj situace také unavuje českou veřejnost.

Sociální demokraté hrozí odchodem z vlády, pokud by Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval Šmardu. Vedení ČSSD už dříve odmítlo, že by vedením rezortu kultury byl pověřen jiný ministr za ČSSD.

Babiš v posledním měsíci několikrát uvedl, že si přeje pokračování koaliční vlády s ČSSD. Pokud by vláda padla, chce Babiš o dalším postupu jednat s ostatními sněmovními stranami

Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji však nepřijal. Babiš na konci měsíce na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Návrhu na odvolání musí prezident podle ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu, Šmardu naopak kritizoval.

Schůzku komentují na sociálních sítích opoziční politici. Šéf ODS Petr Fiala například vítá Staňkovo odvolání. "Po dvou měsících nepřetržitých jednání prezident konečně splní svou ústavní povinnost. Ale pro jistotu jen napůl," uvedl Fiala.

Předseda lidovců Marek Výborný ale považuje schůzku za promarněnou šanci. „Silný nebojácný" premiér, vědom si svých ústavních pravomocí a povinností, ujel jako malý kluk. Síla zmizela jak pára nad hrncem. Premiér je v hrsti prezidenta a svých zájmů," napsal Výborný na Twitteru.

„Andrej Babiš na dnešní schůzce s Milošem Zemanem opět nic nevyjednal, tak raději utekl z Lán zadem. Sice zbaběle, zato tvrdě a nekompromisně," přidal se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.