Glosa Petra Peška: Soudružská důvěra v KSČM

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Anna Vacková, E15

Stanislav Grospič (KSČM)
Kateřina Konečná
3
Fotogalerie

Komunisté zažívají zvláštní období. Ve sněmovních volbách zaznamenali se 7,76 procenta hlasů nejhorší výsledek v novodobé české historii, zároveň ale na nich závisí bytí současné vlády a poprvé si tak opět přičichli k moci. Loni hospodařili s dvacetimilionovou ztrátou a členové jim ubývají po tisících, pořád se ale mohou pochlubit masivní členskou základnou.

Do toho nyní vyplavalo na povrch, že předseda KSČM Vojtěch Filip na finančním úřadu lobboval za podnikatele (!) zapleteného do podezřelých nemocničních zakázek, byť v tomto případu šlo o chráněnou dílnu. A dokonce se podle LN objevila v řadách strany výzva k jeho odstoupení. Vojtěch Filip si ale může užít klidný víkend, vedení strany se prý v pátek jeho kauzou ani nezabývalo.

A proč také – žádné spekulace o střetu zájmů nejsou na místě, jak média po zasedání Výkonného výboru ujistil první místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Důvěru v předsedu má i lídryně stranické kandidátky pro eurovolby Kateřina Konečná – byť ještě před pár dny „očekávala debatu na toto téma“. Stranická disciplína, tutlání problémů a alespoň navenek demonstrovaná jednota jsou součástí genetického kódu komunistů. Není to jen jejich specialita, za těch téměř sto let existence (včetně KSČ, jejíž je dnešní strana bez pochyby pokračovatelkou) se v tom ale naučili chodit dokonale.

V lecčems jsou ale dnešní komunisté samozřejmě jiní. Už fakt, že se jejich předseda zaplétá s podnikatelem tohoto typu – a není to jeho zdaleka první a jediný exkurz na pole byznysu – svědčí o tom, že se dokážou přenést i přes třídní boj.

Protože, jak už někteří pochopili, nepřátelé se skrývají jinde. Třeba v Praze jsou to Piráti, kteří – jak si postěžovala Marta Semelová - jim kradou témata, konkrétně zdanění prázdných bytů (byť později od svých slov couvala). A co teprve sociální demokraté, kteří se ve vládě kloní k rozhazování tak velkému, že musí i leckterý komunista závidět. Není to pro soudruhy lehká doba…