„Z očí čišel strach a smutek.“ Krymsko-česká podnikatelská družba se Skálovi nepovedla

Josef Skála

Josef Skála Zdroj: ČTK

Josef Skála
Josef Skála
Josef Skála
4
Fotogalerie

Politické vody v loňském roce rozbouřila cesta členů komunistické strany a hnutí Severočeši na okupovaný Krym, od jehož anexe ruskými vojsky uběhlo pět let. Její účastník a představitel stalinistického křídla komunistické strany Josef Skála po půl roce přiznává, že z avizovaného navazování obchodních vztahů nakonec nevyšlo vůbec nic.

České firmy z oblasti realit a cestovního ruchu podle něj nejdřív měly o spolupráci zájem, později ale vycouvaly. „Jejich reakce jako by si z oka vypadly. Byly v obavách z toho, že by za nabízené angažmá schytaly tvrdou pomstu od jisté velmoci,“ uvedl Skála na dotaze E15 v narážce na Spojené státy. „Pomstu“ měly zprostředkovat například bankovní domy svázané s politikou západních států. Jejich chování přirovnal k dystopickým příběhům George Orwella.

„Byla to neradostná podívaná. Mužům, z nichž jindy vyzařuje velké sebevědomí, čišel z očí smutek a strach,“ okomentoval Skála neúspěšné jednání s českými firmami. Člen KSČM poloostrov navštívil loni v červenci s europoslancem Jaromírem Kohlíčkem a senátorem Jaroslavem Doubravou z hnutí Severočeši.

V současnosti si svět připomíná páté výročí od ruské anexe poloostrova. Do jeho rozvoje a udržení ekonomické situace od té doby ruská vláda z centrální poklady investovala téměř 200 miliard korun. Na Krymu je problematické například používání mobilních telefonů nebo platebních karet. České ministerstvo nedoporučuje do oblasti vůbec cestovat, obchodní styky jsou úplně zakázané. Na investice na Krym uvaluje Evropská unie sankce od roku 2014.