Jako stoupenec Izraele si přeji pád Netanjahua. Ať se vrátí izraelský politický mainstream

Demonstrace proti Netanjahuově vládě v Jeruzalémě (31.3.2024)

Demonstrace proti Netanjahuově vládě v Jeruzalémě (31.3.2024) Zdroj: ČTK / AP / Leo Correa

Zřejmě až dvě třetiny zničených či zbořených domů. Sto tisíc mrtvých (asi 33 tisíc) a zraněných (75 tisíc) Palestinců. Ano, údaje o obětech války v Gaze nelze nezávisle ověřit, protože je poskytují úřady dosud řízené extremistickým hnutím Hamás. Snímky z Pásma Gazy přesto hovoří jasně: destrukce malého arabského pásu při Středozemním moři o rozloze tří čtvrtin Prahy je nevídaná.

A ne, nezapomínám na příčinu izraelského hněvu. Před půlrokem se teroristé z Hamásu vydali do židovského státu vraždit, znásilňovat, unášet a rabovat. I díky fatálnímu selhání izraelských tajných služeb a vojáků brutálně povraždili téměř dvanáct stovek lidí a asi 250 jich zavlekli do pásma. Bylo jasné i pochopitelné, že izraelská odveta přijde a kromě radikálních bojovníků budou (bohužel) umírat i arabští civilisté. Jen málokdo ale tušil, jak moc jich bude.

Co se vývoje v regionu týče, v Izraeli je stále u moci manipulativní premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci z extremistických stran, kteří ještě před dekádou přežívali za okrajem politického spektra. Premiér známý jako „Bibi“ totiž nemá důvod společnost šovinistických pomatenců opouštět. Je nejen opilý mocí, ale i paralyzován strachem z vězení, které mu hrozí pro monarchistický styl vlády. Korupční kauzy a další skandály manželů Netanjahuových krmí média už dvě desetiletí a po ztrátě trůnu opravdu mohou poslat „Bibiho“ za mříže.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!