Jan Šindelář: Jistější místo

Ministr dopravy Antonín Prachař

Ministr dopravy Antonín Prachař Zdroj: ctk

Ministr dopravy Antonín Prachař pošilhává po senátorském křesle, kam by rád usedl za hnutí ANO. Funkce senátora a ministra se prý dají docela dobře skloubit. Případné Prachařovo umístění v horní parlamentní komoře se ale může ukázat jako čestná ústupová cesta z rezortu naditého léta neřešenými problémy.

Generální ředitel hnutí ANO Andrej Babiš totiž v rozhovoru pro Týden Prachaře nejmenoval mezi svými úspěšnými ministry. Lze ale vůbec být úspěšný v rozvráceném úřadu, kde průměrná životnost posledních sedmi ministrů byla devět měsíců?

Výsledková sezona je v plném proudu a píáristé všeho druhu si lámou hlavy, jak čísla co nejrůžověji předložit novinářům. Jde o to pozitiva ještě vylepšit a minusy nejraději utajit. Tiskové zprávy i konference se tak hemží ukazateli EBT, EBIT, EBITDA, míchají se mezinárodní a české účetní standardy, pletou se konsolidované a nekonsolidované výsledky a vyvolávají se další jiné zmatky – nejlépe takové, aby se nedalo meziročně srovnávat. Nutno říci, že v řadě případů selektivní servírování čísel funguje. Žijeme v zemi, kde se pravidelné a včasné zveřejňování přehledných výročních zpráv považuje za hloupost.

Ruský prezident Putin definitivně zamířil do jednosměrné ulice, na jejímž konci je vlastní karikatura a zesměšnění gerontokrata. Kráčí tak ve stopách svých předchůdců Brežněva, Andropova a Černěnka. Putin začal na hokeji, když za frenetického řevu publika předvedl rekordně nejpomalejší variantu této nejrychlejší kolektivní hry.