Jan Šindelář: MD, ÚV a unie

Auto Wartburg

Auto Wartburg Zdroj: profimedia.cz

Současným televizním dílkům, jejichž děj nás zavádí do období komunistické totality, by se dalo vytýkat mnohé. Od lakování tehdejší reality narůžovo přes nepříhodné karikování kádrů až po zbytečné zveličování některých gest. Jedna chyba se ale opakuje se železnou pravidelností.

Jsou jí absurdně nablýskané automobily a autobusy, které nemají se skutečným vzhledem vozového parku socialistického Československa nic společného. Je pro televizní techniky skutečně tak těžké všechny ty oktávky, stodvacítky, embéčka, volhy a wartburgy trochu zaprášit, umazat od bláta, případně tu a tam naaranžovat nějakou promáčklinu? Pokud ano, pak se lze porozhlédnout po zarostlých zahradách a zapomenutých garážích, kde stále ještě odpočívá řada motorových
svědků doby.

Reálie minulosti vůbec dávají tvůrcům zabrat. Majstrštyk se povedl seriálu Zdivočelá země v epizodě Poklad, kterou Česká televize odvysílala v pondělí. Ministerstvo dopravy se díky rudému transparentu proměnilo opět v sídlo ÚV KSČ.

Původně autentický dojem ovšem naruší hned druhý, navíc nezvykle dlouhý, záběr. Soudruh Hejl v podání Radka Holuba ve vstupním vestibulu míjí obří plochou obrazovku, o které v sedmdesátých letech nesnili ani největší vizionáři v plánovací komisi.

Milan Uhde: Audit ČT ukáže děsivé věci

Ministerstvo dopravy na ní obvykle prezentuje úspěchy v oblasti budování lepších zítřků za eurounijní peníze. Možná tedy šlo o tvůrčí záměr.