Jana Havligerová: Euro a svět podle Miloše Zemana

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Pro zrychlení příprav na přijetí eura je dvanáct procent lidí. Proti zavedení společné evropské měny se staví pětaosmdesát procent dotázaných. Nový průzkum společnosti Ipsos nepřekvapuje. Pohled Čechů na euro se za poslední léta nijak výrazně nemění. Podobné to je, snad s výjimkou devadesátých let, i s postoji politiků.

A je celkem jedno, jaké mají stranické zabarvení. Letmý pohled do historie dokládá, že o nutnosti přijetí eura vždy mluvili s největší vervou převážně tehdy, kdy neměli reálnou příležitost stěžejní politické rozhodnutí učinit. Pomiňme, zda pro, či proti zavedení eura existovaly v dané době ekonomické důvody.

Na tom politikům v jejich rétorických cvičeních nikdy příliš nesešlo. Výše řečené platí i o prezidentu Miloši Zemanovi. Momentálně je nejhalasnějším fanouškem eura.

Debata o přijetí společné měny, kterou rozdmýchává, je pro něj ale spíš rozběhem k pořádnému nakopnutí vládních politiků a centrálních bankéřů. Češi jsou proti euru? To je přece ten pravý důvod, proč se žádná z předchozích vlád neodhodlala ke vstupu do eurozóny. Každý politik chce být znovu zvolen, a tak si takový krok rozmyslí, káže prezident.

Miloš Zeman zkrátka naplňuje své životní krédo – být za každou cenu proti autoritám

Je proti euru Česká národní banka? Vysvětlení je také nasnadě. Motivace centrálních bankéřů je průzračná – ztratili by velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky. Ostatně i zásahy do kurzu koruny provádí ČNB výhradně s cílem oddálit český vstup do eurozóny, dí hlava státu. Ekonomické argumenty v prezidentských promluvách nebo spíše pomluvách zcela absentují. Pokud tedy nebereme v potaz ty, které viceguvernér Mojmír Hampl trefně označil za komicky chybné.

Miloš Zeman zkrátka naplňuje své životní krédo – být za každou cenu proti autoritám. Momentálně především proti těm, které mají v reálném životě větší váhu než jeho vlastní prezidentský úřad – proti vládě a centrální bance. Mohlo by to být i zábavné, kdyby prezident nedeklaroval, že alespoň jedno tažení hodlá vybojovat až do vítězného konce, a kdyby k tomu navíc neměl prostředky.

Tři ze čtyř podmínek Česko splňuje

Do vedení centrální banky je rozhodnutý dosadit pouze lidi, kteří nejenže nebudou českou měnu, jak tvrdí, záměrně oslabovat, ale hlavně budou ochotni ji co nejrychleji opustit. Jeden horký favorit už je znám. Jestlipak Jiří Rusnok, než jej Zeman jmenuje guvernérem ČNB, bude muset na holý pupík přísahat, že nebude bránit přijetí eura?

Česká republika v současné době splňuje tři ze čtyř pevně daných podmínek pro přijetí společné evropské měny. Přesto není příliš reálný ani termín přijetí eura v roce 2020, o němž mluví premiér Sobotka.

Nicméně poslední slovo je opravdu výsostnou doménou politiků. V žádném případě by to ale nemělo vést k takovému rozhodnutí, z něhož kyne nějaký pochybný vedlejší politický zisk v mocenském klání.