Komentář Bohumila Pečinky: ČSSD mezi životem a smrtí

Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: čtk

Nejstarší česká politická strana dostala v říjnových sněmovních volbách takový úder, že se z něj dodnes vzpamatovává. V tomto rozpoložení se příští neděli sejde mimořádný jednodenní sjezd. O co se hraje?

Pár týdnů po volbách přišel zastupující předseda ČSSD Milan Chovanec s nápadem, že uplatní „model Fiala“. Nepřímo vyzval k nápodobě ODS, která si po katastrofálním výsledku na podzim 2013 do svého čela zvolila člověka zvenčí. Chovanec chtěl, aby si takového člověka zvolila celá členská základna. Současně mělo dojít ke změnám stanov, které by to umožnily.

Proti se postavila většina stranických funkcionářů, plán padl a začalo další období tápání spojené s existencí nefunkčního poslaneckého klubu. V jednu chvíli zvedla prapor pražská skupina kolem europoslance Pocheho a přišla s nápadem udělat předsedou strany expředsedu sněmovny Hamáčka. Krátce nato vznikla platforma Zachraňme ČSSD.

Jeden z jejích signatářů, jihočeský exhejtman Zimola, rovněž ohlásil kandidaturu na předsedu strany. V posledních dnech však došlo k zákulisní dohodě Hamáčka se Zimolou, že druhý jmenovaný nakonec odstoupí a případný nový předseda ČSSD ho podpoří na prvního místopředsedu.

V tu chvíli se zvedl Milan Chovanec. Řekl si, že těmto lidem „to nedá“, a rozehrál složitou hru. Hraje hop nebo trop. Nový předseda prý nemá být ve vládě a musí v první řadě obnovit stranu. Pokud nebude Chovanec zvolen, chce se stáhnout ze stranické politiky.

Chovanec vsadil na Miloše Zemana a na to, že dříve nebo později dojde ke konfliktu s Andrejem Babišem a on i ČSSD budou stát na straně prezidenta. Souběžně vytváří složitou koalici delegátů od Ústecka přes Plzeň a část jižní Moravy po severní Moravu bez Ostravy. A do hry postupně zapojuje další entity.

Co se týče krajských nominací, zatím vede tábor Jana Hamáčka. Podle rozložení delegátů to dnes vypadá na 40 procent pro Hamáčka, 30 pro Chovance a 30 procent tápajících. Rozhodne tedy Miloš Zeman, který má na hradeckém sjezdu přednést projev?

Miloš Zeman podle všeho jméno „svého“ předsedy na sjezdu neřekne. K Hamáčkovi nemá důvěru, protože za jeho zády cítí lobbing Jaroslava Tvrdíka. Na Chovance se rovněž bude zdráhat ukázat, protože jeho koalice delegátů mu bude příliš připomínat sobotkovskou éru. Zemanova pomoc ČSSD, této straně ve fázi klinické smrti, bude v něčem jiném. Prezident republiky je mezi všemi sociálními demokraty asi jedinou figurou schopnou vymyslet, a hlavně silou své autority protlačit funkční konstrukci nové vlády, v níž by sociální demokracie měla důstojné zastoupení a nezničilo ji to.

Právě podmínky pro vstup do vlády a další vládní angažmá rozhodnou, jestli ČSSD přežije, nebo zhyne.

Všechny komentáře Bohumila Pečinky >>>