Sociální demokraté řeší, co se Sobotkou

Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech

Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech Zdroj: ČTK/Pancer Václav

Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka
3
Fotogalerie

Bývalý premiér a šéf ČSSD dosáhl jen na místopředsednický post jednoho ze sněmovních výborů.

Apatie a uzavřenost pramenící z kritiky a zřejmě i zneuznání. Tak popisují chování nedávného předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky jeho kolegové z Poslanecké sněmovny a také někdejší spolupracovníci.

Hlavně jemu kladou sociální demokraté za vinu loňský volební propad. Po Jiřím Paroubkovi, který ze strany nakonec odešel, může být Sobotka dalším bývalým šéfem partaje, který bude jen poslancem. Spekuluje se o tom, zda se mandátu nevzdá.

„Ptáme se ho, jak bude hlasovat nebo co si myslí o případné spolupráci s ANO na vládní úrovni. Většinou reaguje slovy, že neví. Možná chce složit mandát,“ míní jeden z poslanců. Připomněl, že začne fungovat sněmovní vyšetřovací komise ke kauze OKD, jejíž závěry mohou být pro Sobotku nepříjemné.

I další zdroje deníku E15 uvedly, že expremiér zvažuje odchod z dolní komory s tím, že by na podzim kandidoval ve Vyškově na starostu. Nahrávala by tomu skutečnost, že si po loňském rozpadu manželství koupil v jihomoravském městě byt a přestěhoval se tam.

Podle dostupných informací by se měl rozhodnout do 18. února, kdy se koná sjezd ČSSD. Sobotka to však popírá. „Jak jsem už dříve uvedl, v komunálních volbách se kandidovat nechystám,“ sdělil. Na otázku, zda zůstane poslancem, neopověděl.

„Rozhodnutí o lídrovi padne do jara,“ řekl předseda vyškovské organizace ČSSD Petr Hájek s tím, že k nejpopulárnějším straníkům v okrese patří právě Sobotka. „Možná v tuto chvíli sám neví, co bude dělat,“ soudí brněnský politolog Lubomír Kopeček.

Ještě na loňském březnovém sjezdu ČSSD získal Sobotka více než dvoutřetinovou podporu delegátů. V červnu ale začal ČSSD vést Milan Chovanec, hlavní tváří volební kampaně se stal Lubomír Zaorálek. Sobotkovi zůstala Strakova akademie. Zaorálkovi se strana po loňských volbách postarala o předsednictví prestižního zahraničního výboru sněmovny. A Chovanec bude příští měsíc bojovat s Janem Hamáčkem o to, kdo ovládne ČSSD.

Světem dnes hýbe také bitcoin a další kryptoměny. Vše o nich čtěte zde >>>

Kam se vydá cena bitcoinu a dalších kryptoměn? Napoví tento článek >>>

Oproti tomu se stal Sobotka jen místopředsedou poslaneckého výboru pro životní prostředí. Může následovat své předchůdce Miloše Zemana, Stanislava Grosse nebo Jiřího Paroubka. První se po neúspěšném střetu s Václavem Klausem o Hrad v roce 2003 stáhl z politiky, Gross byl po bytové aféře nucen učinit totéž. Zeman i Paroubek se pokusili založit vlastní strany, úspěšné však nebyly.