Komentář Jakuba Červenky: Varovný tón v předvánoční pohodě

nákupy

nákupy Zdroj: Zbyněk Schnapka, Alexandr Malachovský, Jiří Nováček, Petr Novotný

nákupy
nákupy
nákupy
nákupy
nákupy
6
Fotogalerie

Obchody letos zažívají rekordní rok z hlediska objemu tržeb. V říjnu sice jejich růst lehce zaškobrtl, ale v porovnání s minulým rokem vzrostl maloobchod o sedm procent. Obchodníci si očividně velmi užívají současné období bezprecedentně nejvyšší spotřebitelské důvěry. Ale s vysokou důvěrou spotřebitelů často jde ruku v ruce i ztráta ekonomické obezřetnosti.

Už se v nás naplno probudila předvánoční utrácivá nálada. Všechny ekonomické ukazatele naznačují jasné zlepšení životní úrovně. Bezmála sedmiprocentní růst nominálních mezd ve třetím čtvrtletí zatím pohodlně přesahuje současný růst cen.

Češi si tak mohou dovolit více utrácet i přes to, že jim z vyšších platů něco málo ukrajuje inflace. Reálný růst platů také umožňuje českých spotřebitelům kupovat dražší a kvalitnější zboží. K tomu se přidává stále klesající míra nezaměstnanosti. Podle posledních údajů klesl podíl nezaměstnaných k 3,5 procenta, což je nejméně od poloviny 90. let. Práce je dost, platy rostou, veselé Vánoce přicházejí.

Dočkáme se skutečně těch nejbohatších Vánoc od revoluce. Letošní vánoční tržby obchodníků budou o více než třetinu vyšší než v roce 2010. I předvánoční pohodu je ale třeba narušit jedním „ale“. Průměrná mzda od roku 2010 reálně vzrostla jen o čtvrtinu. Kde tedy spotřebitelé na ty vyšší útraty berou?

Dobře, dalo by namítnout, že k růstu objemu tržeb od roku 2010 přispěl i výrazně nižší počet nezaměstnaných – více lidí dnes dostává výplatu, za kterou mohou kupovat více věcí. To nelze úplně vypozorovat ve vývoji průměrné mzdy. Nicméně při pohledu na souhrn všech mezd zjistíme, že i objem celkových mezd rostl o několik procentních bodů pomaleji než tržby.

Je proto jasné, že na Vánoce si mnoho domácností půjčuje. Navíc v době, kdy utahování měnové politiky ČNB tlačí úroky na spotřebitelských úvěrech nenápadně vzhůru. Vánoce na dluh se proto mohou nečekaně prodražit a po bohaté nadílce může přijít nepříjemné vystřízlivění.

Autor je analytikem Raiffeisenbank