Komentář Martina Čabana: Vládní šachy a svištící miliardy

Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě

Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Hnutí ANO je stranou, kterou pohání v první řadě politický marketing. Střídání v kabinetu se proto dá poměrně snadno vyložit. Andrej Babiš jako premiér a šéf hnutí ANO vyhodnotil situaci tak, že z hlediska veřejného obrazu jeho vlády představují Dan Ťok i Marta Nováková se svými nešťastně formulovanými veřejnými postoji z poslední doby více přítěž než přínos. Tento argument zjevně nakonec převážil. A to přesto, že střídání na velmi důležitých pozicích, s nimiž jsou spojeny klíčové sliby Babišova hnutí ohledně mobilní ch dat nebo dálnic, nepůsobí na první dojem nejlépe.

Především v Karlu Havlíčkovi získává jeho vláda skutečně velmi pozoruhodnou osobnost schopnou nejen chytrých a kultivovaných veřejných projevů, ale také dlouhodobě zaměřenou na starosti malého a středního podnikání. Což je téma, k němuž se Babiš v poslední době opět upíná ve snaze přetahovat se o pravicověji smýšlející voliče především s ODS.

Vladimír Kremlík je z hlediska vysoké politiky a nejviditelnějších míst veřejného života málo popsaným listem s jistými rizikovými místy v profesním životopisu (působení na ministerstvu dopravy během neslavné éry Aleše Řebíčka), která jej ale sama o sobě nijak nediskvalifikují, a rozhodně nevylučují možnost, že bude dobrým ministrem dopravy. Státní správu zná každopádně z mnoha různých pozic a mělo by jej překvapit máloco.

Výměna v kabinetu má také koaliční rozměr. Šéf ČSSD Jan Hamáček všechny své ministry prozatím uhájil, ačkoli se od začátku mluvilo o tom, že Babiš by byl raději, kdyby se střídalo v obou koaličních týmech. To si Hamáček může jako předseda strany připsat k dobru. Na druhé straně to může do jisté míry oslabit jeho pozici v budoucích koaličních jednáních. Dopustí-li se některý z oranžových ministrů nějakého přešlapu, bude Babiš moci ukázat, jak s problémovými členy kabinetu zachází on, a se zvýšenou silou požadovat po Hamáčkovi totéž.

Uvědomíme-li si, že se blíží další a tvrdší fáze koaličních jednání o státním rozpočtu na příští rok, v nichž ministři za ČSSD vznášejí velmi, řekněme, odvážné a ne zrovna pečlivě propočítané požadavky, může se Babišovi v jednáních hodit každá karta. Babiš si tak rošádou zkusí na jedné straně posílit image rozhodného vůdce a na druhé uvolnit ruce pro koaliční rozpočtovou bitvu, v níž zatím sviští miliardy bez větší kontroly a jejich krocení bude stát hodně křiku.

Andrej Babiš oznámil prezidentovi změny ve vládě