Komentář Tomáše Prouzy: Babiš a sirky v evropském stohu

Hurá, jsme zachráněni, měli by volat všichni, kdo si myslí, že Česko patří na Západ a mělo by být pevnou součástí Evropské unie. Tedy alespoň pokud si přečetli rozhovor Andreje Babiše pro server Politico. Tam šéf ANO říká, že je poslední nadějí, jak v Česku zastavit negativní názory na EU. A pokud tomuto tvrzení uvěří.

Bohužel taková víra by byla naivní minimálně ze tří dobrých důvodů. Ten první je jednoduchý – Andrej Babiš je jedním z hlavních otců českých protievropských nálad. Vůči EU se velmi tvrdě vymezoval během celé své volební kampaně a na euroskeptickou strunu hrál hodně hlasitě i během svého působení v Sobotkově vládě. A pak průzkumy veřejného mínění začaly ukazovat, jak účinná je politika strašení uprchlíky. V tu chvíli se stal Andrej Babiš jedním z hlavních hráčů koalice strachu, která slibovala, že dokáže zastavit migranty na české hranici, a nabírala body falešnou kritikou Evropské unie a Angely Merkelové.

Za druhé – Andrej Babiš si sice užívá pózování na fotkách se zahraničními státníky, ale do debaty nepřináší nic nového. Dokonce i v migrační politice jen pokračuje v nedostatečné politice Sobotkovy vlády.

Podporuje posilování ochrany evropských hranic, posílá další peníze na pomoc Africe, ale nepřichází s novými návrhy a není schopen ukázat, že se umíme zapojit, když ostatní potřebují pomoci. Jen stále dokola hraje falešnou kartu kvót, i když ty původní už neplatí a o nových se mluví jen jako o krizové pomoci zemím, které jsou první na ráně, pokud by opět do Evropy začaly proudit miliony uprchlíků.

Za třetí – Babišem neustále omílané téma kvót v Bruselu ani evropských hlavních městech (kromě Budapešti a Varšavy) nikoho nezajímá. Všichni se soustředí na reformu EU, na hlubší integraci eurozóny, na nový evropský rozpočet, na schopnost čelit hybridní ruské agresi. Jenže k těmto klíčovým tématům, která zásadně ovlivní naši budoucnost, Andrej Babiš a jeho vláda mlčí.

Tedy kromě hlasitých prohlášení, že by se rozhodně neměly snižovat zemědělské dotace, zejména ne ty pro velké farmy a podniky.

Pokud by Andrej Babiš chtěl, aby ho v Evropě brali vážně, měl by přijít s promyšlenými návrhy toho, jak si představuje další vývoj Evropské unie. A měl by pro své myšlenky najít nějaké partnery i mimo visegrádskou čtyřku.

V jedné věci má ovšem Andrej Babiš pravdu – je skutečně lepší, že evropskou politiku určuje on, a ne Tomio Okamura.

Ale je dost těžké tleskat statečnému hasiči, když jsme ho všichni před chvílí viděli, jak vzadu za stohem škrtá sirkami a zkouší, jak rychle sláma chytne. A podobně to může být s referendem o setrvání v EU a s czexitem – ještě donedávna to bylo téma extremistů a těch, kteří by nás rádi viděli oslabené.

Andrej Babiš z toho svým vystoupením udělal legitimní téma. Zdá se, že pro sehnání 101 hlasu ve sněmovně udělá vážně cokoli. Bez ohledu na cenu, kterou za to jednou zaplatíme všichni.

Autor je bývalým státním tajemníkem pro evropské záležitosti.