Naráží ceny pražských bytů na svůj strop? Jejich zdražování znatelně zpomalí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: jan vavra

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Růst cen nemovitostí v hlavním městě má ještě pokračovat. Vyplývá to ze společné analýzy developerů Central Group, Trigema a Skanska, podle které letošní nárůst dosáhne pětiprocentního tempa. Hlavním důvodem je pokles prodaných nových bytů v metropoli. V loňském roce přitom ceny stouply přibližně o 20 procent.

V uplynulém roce developeři v hlavním městě prodali 5500 bytů, což meziročně znamená přibližně sedmnáctiprocentní pokles. Pokles nabídky a stále rostoucí poprávka vyhnaly prodejní ceny bytů přes hranici 85 tisíc korun za metr čtverční, v roce 2016 se přitom pohybovaly kolem hranice 70 tisíc.

Nejlevnější byty z novostaveb se nyní nacházejí v Praze 9 a 4, naopak v centru cena dosahuje téměř čtvrt milionu za metr čtvereční. V posledním čtvrtletí se prodalo nejvíce bytů v pražských částech 9, 5 a 10, naopak nejméně v Praze 2

„Ještě před dvěma lety tvořily nové byty v Praze s cenou do 60 tisíc korun za metr čtvereční polovinu nabídky, nyní to jsou pouhá dvě procenta,“ říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Jeho společnost chce v příštím roce pustit na trh asi tisíc bytů, situace v roce 2019 je však podle něj nejasná. „Jsme však možná na vrcholu boomu,“ dodává.

Jedním z hlavních důvodů nedostatené nabídky je podle developerů nízký počet vydaných stavebních povolení. Těch za prvních jedenáct měsíců loňského roku vydalo město 2353, zároveň celý proces může trvat až deset let.

Mezi další vlivy patří také rostoucí náklady na výstavbu, ceny samotných staveb vzrostly asi o deset procent. Do Prahy se přitom každý rok přistěhuje přibližně deset tisíc nových obyvatel.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>


S rostoucími cenami pražských bytů se snaží bojovat také magistrát. Náměstkyně Petra Kolínská na konci loňského roku představila čtveřici opatření, jež mají zlepšit dostupnost bydlení.

Jedním z hlavních kroků má být výstavba obecních bytů, první dva projekty už jsou v přípravě. Kolínská poukazuje také na vliv krátkodobých pronájmů, jež zvyšují ceny pronájmů především v centru Prahy.