Martin Schmarcz: Rakušan chce změnit způsob financování stran. Nemuselo by se nám to ale vyplatit

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu (10.1.2022)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu (10.1.2022) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu (10.1.2022)
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu (10.1.2022)
Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na schůzi Poslanecké sněmovny (11. 1. 2021)
Vít Rakušan.
5
Fotogalerie

Předseda STAN Vít Rakušan se zmínil o možnosti změnit pravidla financování politických stran. Učinil tak v souvislosti s tím, že hnutí vrátí dary od právnických osob obdržené po volbách. Kvůli nim Starostům zatápěla média i opozice. Ve hře je možnost firemní sponzoring zakázat, tedy další systémová změna. U prezidentské volby se nám to vymstilo, píše v komentáři pro Info.cz Martin Schmarcz.

Zda se kauza darů pro STAN dala či nedala hrát, je věc názoru. Podle mě dala, zvláště když se hnutí vlastně stalo obětí konkurenčního boje mezi soukromými společnostmi, kdy média zveřejnila obsah připravený najatou PR agenturou k očernění soupeře. Nicméně někdo může mít jiný názor a Starostové si nakonec vše vyhodnotili tak, že ačkoli neporušili žádná pravidla, peníze raději vrátí. Až potud je to jejich věc. Nicméně kdyby se pod dojmem tohoto případu měl měnit zákon, to je jiná.

Ministr vnitra přímo neřekl, že zákon navrhne změnit. Nicméně o zákazu sponzorských darů od právnických osob se uvažovalo už v roce 2013. Nakonec se tohle tvrdé omezení do nových pravidel nedostalo, přestože byla výrazně zpřísněna a zřídil se nezávislý Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který v kontrole partajních financí nahradil sněmovní výbor. Tomuto poměrně přísnému režimu STAN vyhověl, ale u nás máme pořád pocit, že zákony jsou na politiky pořád moc měkké…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!