Pohledem Aleny Vitáskové: Opět poslední instance

Elektřina

Elektřina

Úřad Aleny Vitáskové už podruhé řekl lidem, kolik mají platit za plyn.
elektřina
3
Fotogalerie

U dodavatele poslední instance (DPI), o kterém už tato rubrika informovala před několika měsíci, může zákazník zůstat nanejvýš šest měsíců. Pokud si do té doby nenajde dodavatele elektřiny nebo plynu, může se nevědomě dopustit neoprávněného odběru.

K tématu se vracíme proto, že ERÚ ví o 1259 odběratelích elektřiny a 570 odběratelích plynu evidovaných u dodavatelů poslední instance, kteří stále ještě nezměnili dodavatele, a tudíž jim teoreticky hrozí neoprávněný odběr.

Na začátku října byli převedeni pod DPI zákazníci společnosti Česká energie, která nedokázala zajistit dodávky elektřiny a plynu. V polovině října byla pod DPI převedena některá odběrná místa zákazníků společnosti ST Energy a následovali zákazníci společnosti Eco Power Energy. Šestiměsíční lhůta pro změnu dodavatele končí některým zákazníkům už v dubnu 2017.

Lze předpokládat, že obchodníci zajišťující službu DPI kontaktují zákazníky s návrhem na uzavření „běžné“ smlouvy, a neoprávněný odběr tedy dotčeným zákazníkům nehrozí. Již nyní by bylo vhodné začít hledat nového dodavatele, aby měli na změnu dost času. Pasivní chování odběratele totiž vede k vyšším cenám služeb dodávky, než jaké by si dokázal zajistit aktivním výběrem dodavatele, ale také k odpojení kvůli neoprávněnému odběru.

Volba dodavatele by se neměla podřizovat jen nejnižší ceně, ale také dalším podmínkám dodávky, referencím a například také přihlášením se k etickému kodexu obchodníka. Seznam signatářů lze najít na webu ERÚ. Tam jsou také kalkulačky, pomocí kterých je možné porovnat nabídky dodavatelů energií. Nabídky dodavatelů plynu lze také porovnávat s indikativní cenou, kterou ERÚ vydává čtvrtletně.