Robert Malecký: Hnutí ANO o víkendu rozhodne o Babišově nástupci. Demokracie ve straně nehrozí

Jednání Sněmovny o novele pandemického zákona: Šéfka ANO Alena Schillerová a expremiér Andrej Babiš (ANO) (2.2.2022)

Jednání Sněmovny o novele pandemického zákona: Šéfka ANO Alena Schillerová a expremiér Andrej Babiš (ANO) (2.2.2022) Zdroj: Blesk

Jednání Sněmovny o důvěře vlády: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (13.1.2022)
Jednání Sněmovny o důvěře vlády: Expremiér Andrej Babiš (ANO)  (13.1.2022)
Jednání Sněmovny o novele pandemického zákona:
Jednání Sněmovny o pandemickém zákoně: Expremiér Andrej Babiš (ANO) sdílel snímek z prázdných výborů, slíznul za to kritiku (2.2.2022)
Jednání Sněmovny o novelizaci pandemického zákona: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (1.2.2022)
6
Fotogalerie

Bude to malý krok pro hnutí ANO, ale velký pro jeho vnitřní život. Vůbec poprvé bude v sobotu na pražském Chodově hnutí volit někoho, kdo by mohl v čele strany nahradit Andreje Babiše. Nějaký zásadní útok na jeho pozici se ale nečeká, bývalý premiér má všechno pevně v rukou a nic se nestane bez jeho posvěcení. Jak ostatně v týdnu ukázala etuda s pokáráním bývalé ministryně financí Aleny Schillerové za kauzu fotek s pávem.

Hnutí ANO si na sněmu zvolí předsedu, který ovšem do  roka a  do  dne nemusí být předsedou. A zároveň znovu obsadí funkci prvního místopředsedy, což bude právě ten člověk, který by stranu vedl v případě, že by Babiš nakonec kandidoval na Hrad a uspěl. I proto je tentokrát volba tak důležitá a sledovaná. Upřímně – v minulosti bylo celkem jedno, jestli Babišovi kryla jako místopředsedkyně záda Věra Jourová, Jaroslav Faltýnek nebo Richard Brabec. Zase na takovou demokracii si v hnutí nikdy nehráli.

Nebudou si na  ni hrát ani teď. Babiš oznámil, že se bude znovu ucházet o  post předsedy, jiný kandidát zatím znám není. Je to situace poněkud nezvyklá, měřeno optikou běžných politických stran. Sněm se koná krátce po sněmovních volbách, které Babiš, ať se nám to líbí, nebo ne, nevyhrál. Nic než vítězství proměněné v možnost sestavit vládu se od něho nečekalo, stranu ale přivedl do opozice. V běžných demokratických stranách by následoval aspoň náznak sebereflexe, který by na  sněmu mohl mít podobu nabídnutí funkce, výzvu k postavení protikandidátů, cokoli. Hnutí ANO prakticky říká, že je se směřováním spokojeno, není třeba nic měnit a Babiš si dál může určovat, jak bude jeho nejbližší okolí vypadat.

Video placeholde
Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Není lepší důkaz o personální bídě hnutí ANO než seznam přihlášek do nejužšího vedení strany. Chuť stát se Babišovým statutárem má exministr Karel Havlíček, kandidaturu dříve zvažovala i Alena Schillerová, dokonce měla být mírnou favoritkou volby. To je pryč. Babiš ji veřejně vyplísnil za  instagramovou kauzu a delegátům sněmu dal jasný signál, jaké upořádání si (ne)přeje. Schillerová bude nakonec ráda za řadovou místopředsedkyni.

Oba, Havlíček i Schillerová, přitom do strany vstoupili až na podzim, po volbách. Strana tak o sobě říká, že za deset let nedokázala z desítek poslanců, europoslanců, hejtmanů nebo starostů vygenerovat nikoho, kdo by dokázal zabojovat o vrcholný post a v budoucnu třeba Babiše nahradit. To je smutná zpráva jak o stavu hnutí, tak o způsobu, jakým předseda drží důležité personální otázky ve svých rukou.

Místa dalších místopředsedů jsou nezajímavá. Možná znovu uspěje Richard Brabec, Babišův otloukánek se stranickou průkazkou číslo 002, který už tolikrát ukázal, že si nechá líbit prakticky cokoli. Kandidovat nejspíš už nebudou bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček nebo poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, bývalý brněnský primátor Petr Vokřál už dokonce stranu z pozice místopředsedy opustil. Návrat Jaroslava Faltýnka do vrcholných funkcí je nepravděpodobný, pro Babiše už vyrostl příliš vysoko a představoval reputační riziko.

Pravděpodobný triumvirát Babiš–Havlíček–Schillerová je pro opoziční roli, kterou si ANO naordinovalo, mediálně nejvděčnější. Na  sněmu se tak bude řešit jediná skutečně zajímavá otázka: zda si Andrej Babiš dokáže vybrat svého nástupce a  zda to bude právě Karel Havlíček. Jinak nás čeká selanka podle připravených notiček.