Výsledky Mety, Tesly a Netflixu vrátily techgiganty na férové valuace

Úspěšný týden na Wall Street

Úspěšný týden na Wall Street Zdroj: Midjourney

Výsledková sezona často představuje moment pravdy. Odhaluje oprávněnost předpokladů, na kterých stojí akciové valuace. V posledních kvartálech se stáváme svědky násilných povýsledkových reakcí. Ani kurzy akcií, jejichž kapitalizace dosahuje bilionu dolarů, nejsou ušetřeny pohybů v řádu nižších desítek procent. 

Průběh aktuální sezony je rozporuplný. V epicentru zájmu správců peněz se vzhledem ke své velikosti nacházejí technologičtí giganti. Málokoho taktéž překvapí, že leitmotivem výsledkové sezony je umělá inteligence (AI), rychlost její implementace a monetizace. Ve srovnání s minulým rokem však již z pouhých zmínek o potenciálu AI v hovorech s analytiky vyplývá, že AI není zaručenou cestou k zajištění bombastického kurzového vzestupu akcií.

Poloviční zhodnocení Mety je neadekvátní

Zde jako příklad poslouží společnost Meta, která na první pohled dodala skvělá čísla. Zisk za první kvartál meziročně poskočil o takřka 120 procent na 12,4 miliardy dolarů. Šéf společnosti Mark Zuckerberg vyzdvihoval řadu funkcionalit AI, které mohou být v dohledné době zapojeny: například chatboty nebo precizně cílenou reklamu. Nicméně i v reakci na povzbudivé zprávy akcie odepsaly okolo 15 procent. Proč?

Firmě se sice daří, nicméně téměř 50procentní zhodnocení akcií od začátku roku je neadekvátní. Ze samotného reportu za první kvartál burziány nejvíce vyděsil aktualizovaný výhled na kapitálové výdaje, které se letos zřejmě vyšplhají na 37 až 40 miliard dolarů. Stejný ukazatel loni dosáhl 28 miliard dolarů a jeho očekávané zvýšení souvisí právě s potřebou budovat infrastrukturu spojenou s AI. Ani slova Zuckerberga o tom, že Meta prokázala historicky excelentní schopnost monetizovat, portfolio manažery neuklidnila. Potenciální benefity okolo AI již byly v kurzu akcií zahrnuty, a proto přebujelé náklady vedou k investorské skepsi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!