Z parketu Pavla Smolíka: Zavřete oči, Obama odchází

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Barack Obama v Saúdské Arábii
Barack Obama
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama při projevu v Polsku
Americký prezident Barack Obama
15
Fotogalerie

Z úterý na středu se dozvíme jméno nového prezidenta USA. Ještě nedávno to vypadalo na hladké vítězství Hillary Clinton, ale znovu vytažená emailová kauza učinila z klání nervy drásající podívanou.

Ještě větší nervák je to pro finanční trhy, které oslabovaly s každým procentním bodem, který Trump získával v průzkumech na úkor Clintonové. Nervozita je vidět i na vysoké volatilitě. A tak je dobré mít v těchto dobách na paměti, že se trhy nechovají v krátkém období vždy efektivně. Je téměř jisté, že úvodní reakce na burzách bude přehnaná.

V případě vítězství Trumpa bude dopad větší než Brexit, jelikož Wall Street je pro svět důležitější než londýnská burza.  Jak se tedy jako drobný investor v takových časech zachovat?

Zavřít oči. Nesledovat bouři zpráv. Ignorovat přehnanou paniku či optimismus. Investor je totiž investorem a ne spekulantem. Jeho investiční strategie by neměla záviset na událostech, jako je prezidentská volba.

Ano, některých odvětví se to může citelně dotknout, ale právě proto se doporučuje diverzifikovat portfolio. Trump nebo Clintonová, historie ukazuje, že se trhy po úvodním překvapení vrací k normálu.  Zavřete oči, Obama odchází.