Zápisník Adély Čabanové: Nejrychleji, nejlevněji

Libeňský most

Libeňský most Zdroj: Slimejs, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rada Prahy se rozhodla postavit na místě historického Libeňského mostu z roku 1928 unikátní stavbu světoznámého architekta. Návrh vzešel z architektonické soutěže, kterou město zadalo už před třemi lety… Ne, tak přesně takhle to včera na radě města nebylo. Na nový most žádná architektonická soutěž vypsána nebyla a nebude. A důvod, proč se dnešní památkově chráněný most zbourá, je, že je to „nejrychlejší a nejlevnější východisko“. Praha je devátý nejbohatší region Evropské unie a důvod, proč si zbourá historický most, je, že to bude levnější. Ještěže je Karlův most v UNESCO.

Na neutuchající volání voličů po nových neokoukaných tvářích by mohly zareagovat neziskovky. Do podzimních komunálních voleb by mohly postavit kandidátní listiny ze svých klientů, kteří odcházejí z dětských domovů a shánějí práci a uplatnění. Na plakátech by mohli mít heslo: Horší nebudeme. Jen jestli by jim tím ty neziskovky pomohly k nalezení nějaké životní stability.

Mezitím v Praze probíhá konference o soudobých poznatcích o procesu učení. Jen o pár dní dříve na jedné základní škole ve Středočeském kraji opisuje žák čtvrté třídy za trest padesátkrát větu: V hodinách nikde nechodím, sedím na místě a dávám pozor. České školství je unikátní prostor, kde se stále potkává moderní doba s totalitou.