Zápisník Jana Šindeláře: Šumava s lampasy

Šumava (ilustrační foto)

Šumava (ilustrační foto) Zdroj: Huhulenik, CC-BY-3.0

Šumava
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
7
Fotogalerie

Budoucnost Šumavy a dalších národních parků projde kvůli prezidentskému vetu ještě jednou debatou ve sněmovně. Doufejme, že i podruhé zvítězí zájmy přírody, a nikoli dobrodruhů se zlatokopeckými sklony. Zvláště směšné pak je v této souvislosti mluvit o zájmech místních obyvatel. Národní park, jak už název napovídá, není obecní park pro venčení psů. Význam Šumavy je celoevropský a místní lampasácko-péesácká lobby na tom nic nezmění.

Sociální demokracie má staronového předsedu. Bohuslav Sobotka získal na víkendovém sjezdu silnou podporu, s jejíž pomocí chce dovést stranu k volebnímu triumfu. Není na tom nic záhadného, Sobotka je mladý sympatický člověk, který ve volbách není bez šance. Jedna záhada ale přece jen po sjezdu zůstala. Hned na několika zpravodajských serverech se v titulcích objevila informace, že Sobotka na sjezdu hřímal. To si autor tohoto textu při nejlepší vůli nedovede představit.

Pokut za nízkou mzdu pro české kamioňáky v Německu, Francii a Rakousku přibývá. Ano, české platy jsou ve srovnání s těmi západoevropskými ostudné, ale to platí i o českých montovnách, supermarketech či bankách, které jsou vesměs v západoevropských rukou. Není možné na jedné straně z nízkých východoevropských mezd těžit, na druhé straně je populisticky potírat. Právě tyhle prakticky nesplnitelné úřední nesmysly Evropu rozkližují víc než cokoli jiného.