Kvůli hlasování o národních parcích čelili poslanci enormnímu tlaku, prohlásil Zimola

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: čtk

Jiří Zimola
Jiří Zimola, hejtman, ČSSD
Miloš Zeman
Miloš Zeman
5
Fotogalerie

 Jihočeskému hejtmanovi Jiřími Zimolovi (ČSSD) se nelíbí způsob ovlivňování poslanců před dnešním hlasováním o pravidlech pro národní parky. Zákonodárci podle hejtmana čelili enormnímu tlaku zastánců divočiny a výhrůžkám nezvolení v příštích volbách. Zimola doufá, že prezident splní svůj slib a Sněmovnou přijatý zákon vetuje.

Podle Zimoly se v parlamentu střetly dva různé pohledy na budoucnost Národního parku Šumava a poslanci podlehli tlaku zastánců divočiny. "Já to nechci jakkoli hodnotit, říkat, že ten pohled je vyloženě špatný, respektuji jej a snažím se chápat nositele tohoto názoru, řekl Zimola. "Ale hrubě se mi nelíbí způsob ovlivňování poslanců, kdy jim doslova zahltili emailové schránky, kdy jim formou dobře míněných rad doslova vyhrožovali nezvolením a nepodporou při kampani před parlamentními volbami," uvedl hejtman.

Sněmovna dnes schválila původní verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny bez senátních úprav. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.



Zimola rozhodnutí respektuje. "Bohužel na pozadí se úplně ztratil celý problém Šumavy, toho, že kdysi zelená střecha Evropy je dnes už střechou hnědou a zakrátko nebude střechou žádnou, protože tam prostě neporoste vůbec nic," myslí si hejtman.

Doufá, že prezident Miloš Zeman vetuje sněmovní verzi zákona o národních parcích. Zeman to potvrdil. "Očekávám, že to splní a že se ještě jednou poslanci k projednávání této novely vrátí," řekl Zimola.